Byla jsem šťastné dítě na ledě. Můj cíl nebyl být mistryní světa, říká krasobruslařka Radka Kovaříková

17. září 2019

Krasobruslařka Radka Kovaříková se spolu se svým partnerem Reném Novotným stala v roce 1995 mistryní světa ve sportovních dvojicích. Úspěšně reprezentovali Českou republiku i na olympiádách. Dnes už se bruslení aktivně nevěnuje, ale na led se podle svých slov ráda kdykoli postaví znovu. A u ledové plochy svým způsobem zůstala dodnes. Je totiž producentkou úspěšného muzikálu Popelka na ledě. A jak prozradila v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým, plánuje ho vyvézt i do světa.

Radka Kovaříková se i dnes cítí na bruslích jako doma. Má ráda pocit, když vyjede na led a může být svobodná a sama sebou. Skoky, které kdysi předváděla na krasobruslařských soutěžích, prý nezapomněla. „Určitě bych musela trénovat, ale zvládla bych to. Některé věci se nezapomínají, ten grif tam pořád je,“ říká krasobruslařka.

Trenérskou licenci sice má, ale trénování nových nadějí se nevěnuje. Nových mladých krasobruslařů je podle ní spousta, ale něco jim chybí. „Když vidím nějakého krasobruslaře, tak cítím, jestli tam ten potenciál je. Ale krasobruslení je opravdová dřina. Je potřeba tomu obětovat všechno,“ vysvětluje Radka Kovaříková.

Když se dnes dívá na soutěže v televizi, sleduje je prý už jen jako divák. „Pro mě je dnes podstatné to, jestli je to pěkná podívaná. Už se mi moc nelíbí to sportovní bruslení, kdy bruslař vyjede na led se sklopenou hlavou a soustředí se jenom na ty skoky a techniku. A já jako divák z toho nemám žádný zážitek,“ popisuje sportovkyně.

Popelka na ledě má potenciál dobýt Ameriku

S ledovou plochou je ale spojená pořád. Je producentkou výpravného muzikálu na bruslích Popelka na ledě, který teď čeká turné po celé republice. „Premiéru jsme měli v roce 2011. A od té doby jezdíme pravidelně na turné. Letos začínáme 23. listopadu a postupně se zastavíme ve všech velkých městech, kde nám to podmínky v aréně nebo na stadionu dovolí,“ říká Radka Kovaříková. Program najdete na webových stránkách muzikálu.

Muzikál má úžasné kostýmy a skvělé obsazení. Sešli se v něm herci, zpěváci, tanečníci a krasobruslaři. Hlavní roli Popelky nazpívala Lucie Bílá, prince pak Ondřej Ruml. V rolích královských rodičů se objevuje Vlastimil Harapes s Danou Morávkovou. Účinkujících je kolem padesáti a na ledě jsou i kulisy se zámkem.

Chcete vědět, jaké další plány jeho tvůrci s muzikálem mají, jaký nový projekt Radka Kovaříková chystá a zda půjde její devítiletá dcera v jejích krasobruslařských šlépějích? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio