Čajová víla Zlatka

Čaj bývá definován jako kulturní nápoj tradičně připravovaný louhováním listů čajovníku. Srí Lanka, do roku 1972 oficiálně Cejlon, je zase ostrovním státem v jihovýchodní Asii poblíž Indického poloostrova. Obojí, a to v harmonickém propojení, se stalo životní láskou Zlatuši Knollové.

Přiznává, že svoji osudovou náklonnost sice objevila až před několika lety, při prvním výjezdu do Thajska a posléze konečně tam, kde doslova našla samu sebe - na okouzující Srí Lanku.

Ovšem našla zde i další životní náplň: Pár přivezených vzorků cejlonského (tedy srílanského) čaje absolutně nadchlo nejbližší okolí a Zlatka Knollová si řekla, že se tohoto momentu chopí.

Přitom v předchozí profesní kariéře se vždy věnovala spíše práci v administrativě či v reklamě. Důležitou výhybku na životní i profesní koleji ale dokáže změnit třeba i návštěva čajovny a hlavně pak inspirace z cest - Asie, její příroda, obyvatelé s nezištně vstřícnou povahou ...a samozřejmě čaj jakožto důležitá plodina patřící právě sem už věky věků.

Dnes tedy můžete "dobrou čajovou vílu Zlatku" potkat tu na veřejných akcích, tu v prostředí lázní, ale i v knihovnách a klubech, kde neúnavně prezentuje to zajímavé, to důležité, to překvapivé i pěkné, co se k čaji, ale i k jejím zamilovaným zemím váže. A projevíte-li zájem (třeba na základě degustace či jejího povídání), ráda poradí, kam se za dobrým čajem a dobrými lidmi do světa vypravit.

autor: Bořek Volný
Spustit audio