Čas letních prázdnin znamená i odliv dárců krve. Pacienti, kteří ji potřebují, ale nezmizí, ví lékaři

6. červenec 2024 07:01

Na začátku letních prázdnin každoročně ubývá dárců krve. Důvodem jsou především dovolené. Méně lidí míří například i do nemocnice v Přerově.

Darovat krev sem přišel i pan Michal, který se chystá na dovolenou v Turecku. „Spočítal jsem si, že před odletem na dovolenou bych měl teď dávat krev, protože pak mě omezí cesta letadlem,“ zmiňuje.

Pan Michal přišel v pravý čas. Dovolená v Turecku mu totiž darování krve na měsíc znemožní. Dárců kvůli odjezdům lidí na dovolené tady na transfuzním oddělení přerovské nemocnice v létě ubývá pravidelně.

Krev je ale podle primáře Štefana Repovského potřeba i o prázdninách. „Provoz špitálů a nemocnic se nezastaví. Některé omezení u plánovaných výkonů lze udělat, ale bohužel traumata, porody, onkologičtí pacienti, interní pacienti… tam omezení nejde udělat. Do nemocnice chodí a ty nemocnice stojí před problémem, jak zajistit dostatečný počet krve pro pacienty,“ uvádí Repovský.

Na odběrných místech v Přerově, Prostějově a v Šumperku je ale i tak situace se zásobami krve podle mluvčí Radky Miloševské momentálně stabilizovaná. Zdravotníci by však uvítali nové prvodárce, zejména pak dárce plazmy.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio