Častější výskyt rakoviny prostaty souvisí s naším zvyšujícím se věkem, říká onkolog Martin Doležel

3. listopad 2022

Jde o nejčastější nádorové onemocnění mezi muži. Jedním z nejrizikovějších faktorů je právě věk. Muži by proto měli po padesátce chodit na screeningové vyšetření PSA (prostatického specifického antigenu). „Ti mladší v případě, že rakovinu prostaty prodělal někdo v rodině,“ doplňuje prof. MUDr. Martin Doležel.

Způsob léčby závisí na mnoha faktorech, na typu nádoru, věku pacienta, jeho celkovém zdravotním stavu. Onkologická klinika Fakultní nemocnice v Olomouci má od loňského roku k dispozici tři lineární urychlovače, alternativu ke klasické chirurgické léčbě. „Zrychlily proces ozařování, snížily radiační zátěž zdravých orgánů a zvýšily léčebný efekt,“ doplňuje lékař.

„Jsme schopni snížit chronickou postradiační toxicitu až na čtvrtinu, což je opravdu extrémní posun.“
prof. MUDr. Martin Doležel o lineárních urychlovačích

Pacienti leží na stole a nad nimi se točí obrovské rameno. „Před každým ozářením můžeme udělat zobrazovací vyšetření, srovnat ho s původním, plánovacím CT a pak si přesně napolohovat pacienta,“ vysvětluje olomoucký onkolog.

„Jsme například schopni snížit chronickou postradiační toxicitu až na čtvrtinu, což je opravdu extrémní posun. Znamená to, že nějaké obtížnější nežádoucí účinky pociťuje zhruba každý dvacátý pacient,“ konstatuje prof. MUDr. Martin Doležel, zástupce přednosty pro radioterapii Onkologické kliniky v Olomouci.

Spustit audio