Centrum Dřevohostic na Přerovsku zdobí unikátní a taky originální betlém. Čítá 24 figur v životní velikosti

23. prosinec 2023

S myšlenkou pořídit do městyse Dřevohostice dřevěný betlém v životní velikosti přišel před lety tehdejší starosta Ladislav Sigmund. Původně mělo jít jen o salaš a svatou rodinu. Jenže místní stolaři si na tento úkol netroufali.

S dalším nápadem po čase přišel lidový umělec Alexand Forýtek. Amatérský malíř se inspiroval americkými filmy, konkrétně kulisami statistů z polystyrénu. Do práce se s pomocníky pustil ve sklepě kina. Tam se zrodila nejdříve salaš, svatá rodina, oslík, zvířata a Tři králové.

Vyřezávané figury z polystyrénu mají dřevěnou kostru, povrch je natřený fasádním tmelem, vrchní barevná vrstva odolávající povětrnostním podmínkám imituje oblečení, či srst zvířat.

Betlém, který je stylem oblečení situován do třicátých let minulého století, se pak rozrůstal postupně. Každým rokem o zhruba šest nových figur. Dnes jich na náměstí napočítáte na čtyřicet. V poněkud nesourodé společnosti kromě biblických postav objevíte pošťáka, řezníka, sedláka s povozem a koňmi, taky muzikanty, rodiny s dětmi, hasiče a další. Další originalitou je inspirace skutečnými obyvateli Dřevohostic.

Další díly z pořadu Technické památky si poslechěte ZDE 

Autor si totiž vypůjčil podobu svých sousedů, kterou pak doslova vytesal do polystyrenových tváří svých figur. Na výbornou se popasoval i s postavami zvířat. Jen málokdo by uhádl, že koně v životní velikosti, jsou vyrobené z obyčejného polystyrénu.

Domáckou atmosféru navíc umocňují také kulisy, do kterých je celý betlém zasazený. Objevíte v nich známé místní památky- zámek, radnici, zvonici a kostel.

Dřevohostický betlém, kterému je už dvacet let, můžete v centru městečka obdivovat až do Tří králů.

Znáte z kalendáře Českého rozhlasu Olomouc pro rok 2023

Kalendář Českého rozhlasu Olomouc 2023: Centrum Dřevohostic na Přerovsku zdobí unikátní a taky originální betlém. Čítá 24 figur v životní velikosti
autor: Jana Zemková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.