ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - OLOMOUC

6. září 2007

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 16.ZÁŘÍ se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z OLOMOUCE. Příběh Wolfganga Amadea Mozarta v Olomouci

Je konec října roku 1767. K branám pevnostního města Olomouce se blíží cestovní kočár se čtyřmi lidmi. Jsou jimi rodiče mladičkého hudebního genia Wolfganga Amadea Mozarta - otec Leopold, matka Marie Anna - a jeho sestra Nannerl. Otec Leopold Mozart pocházející ze Salcburku ujíždí se svou rodinou před zhoubnými černými neštovicemi, jejichž epidemie propukla na jaře téhož roku ve Vídni. V centru monarchie se měl v září uskutečnit sňatek šestnáctileté dcery Marie Terezie Marie Josefy s neapolským králem Ferdinandem IV., jehož oslav se chtěli Mozartovi jako hudebníci aktivně zúčastnit. Jejich záměry však zhatila 15. října smrt mladé nevěsty. Ve Vídni byl v následujících dnech vyhlášen smutek spojený se zákazem veřejných divadelních a hudebních produkcí. Mozartovi se tedy vydali na Moravu. Koncerty se jim ale nepodařily uskutečnit ani v Brně, protože tamní šlechta se dosud nevrátila ze svých venkovských sídel. Zamířili tedy do Olomouce, kde chtěli daleko od nebezpečné choroby strávit několik dnů či týdnů.

Ubytují se 26. října večer v hostinci U černého orla na Dolním náměstí, známém pod názvem Hauenschildův palác. U jedenáctiletého Wolfganga se ovšem začínají projevovat příznaky pravých neštovic, zhoubné choroby, která tehdy dokázala zahubit tisíce lidí a která se nevyhnula ani císařskému dvoru. Ve své kůži se necítí ani Wolfgangova sestra Nannerl.
Leopold Mozart má vážné starosti o zdraví své rodiny. A protože ubytování v hostinci U černého orla se ukazuje jako nevyhovující, obrací se na svého známého - kapitulního děkana Leopolda Podstatského z Prusínovic, s nímž se seznámil v Salcburku. Ten neváhá navzdory všem rizikům ubytovat celou rodinu Mozartových ve svém sídle - na kapitulním děkanství, které se nachází v bezprostřední blízkosti katedrály sv. Václava v Olomouci.

Pamětní deska na pobyt W. A. Mozarta na kapitulním děkanství v Olomouci

Tak začíná sto šedesát let starý příběh pobytu jedenáctiletého hudebního genia Wolfganga Amadea Mozarta v Olomouci. Příběh, o kterém Leopold Mozart napsal svému příteli Franzi Hagenauerovi, v jehož domě v Salcburku Mozartovi bydleli a kde se narodily obě děti, že začala v Olomouci nová etapa Wolfgangova života. Těžko si lze jen pomyslet, o co vše by bylo lidstvo ochuzeno, kdyby se mladému Amadeovi díky obětavým olomouckým přátelům jeho otce nedostalo té nejlepší lékařské péče...

Logo

Ale o tom všem už bude hovořit vysokoškolský pedagog prof. Jiří Fiala z Katedry bohemistiky Univerzity Palackého v Olomouci, který se v pořadu z cyklu Česko - Země neznámá natočeném v olomouckém studiu Českého rozhlasu bude tomuto tématu věnovat. S prof. Jiřím Fialou a autorem pořadu Janem Sulovským navštívíme místa, kde mladý skladatel pobýval a prohlédneme si rovněž jeho sošku z počátku 19. století, která se dnes nachází v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea v Olomouci. Zaposloucháme se rovněž do tónů 6. symfonie F-dur Wolfganga Amadea Mozarta, kterou v Olomouci mladý muzikant zkomponoval.
Problematiku pravých či černých neštovic, které v minulosti vyhubily milióny obyvatel a které byly roku 1980 vymýceny, nám z medicínského hlediska přiblíží MUDr. Jana Vlčková z Krajské hygienické stanice v Olomouci.
A v závěru pořadu nám představí svou zcela novou a převratnou teorii zázračného olomouckého uzdravení mladičkého Wolfganga Amadea Mozarta hudební skladatel a muzikolog Tomáš Hanzlík se svými spolupracovníky.

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka