Český ráj jako na dlani. Uvidíte, ucítíte i uslyšíte ho v Domě přírody v Dolánkách

5. leden 2017
Česko – země neznámá

Nebývale obsáhlou expozici s mnoha interaktivními prvky otevřela nedávno nejstarší česká chráněná krajinná oblast – Český ráj. Její Dům přírody vznikl v Dolánkách u Turnova. Expozice začíná v dobách, kdy dnešní Český ráj ležel na dně moře a teprve se schylovalo k výbuchu sopek, které dnes připomínají Trosky nebo Kozákov.

Dům přírody Českého ráje se nachází v těsné blízkosti železniční zastávky Dolánky u Turnova, jen pár metrů nad Dlaskovým statkem, národní kulturní památkou s národopisnou expozicí Muzea Českého ráje v Turnově. Dolánky jsou navíc častým výchozím nebo cílovým místem výletů, leží na cyklistické trase Greenway Jizera a dobře známé jsou i vodákům.

Dům přírody obsadil všechna patra bývalé školy. V přízemí návštěvníky zaujme prodejna regionálních výrobků, vstupenek, suvenýrů a drobného občerstvení na jedné straně a rozlehlá místnost se stolečky, dětským koutkem a především velkým plastickým modelem Českého ráje na straně druhé.

O patro výš sídlí školicí středisko s technickým zázemím pro promítání, ukázková praktika či krátkodobé výstavy, které může sloužit i pro spolkový život. Samotná expozice ukazující sepjetí živé a neživé přírody Českého ráje je umístěná v podkroví.

Člověk v Českém ráji - památky

Český ráj je vidět, slyšet i cítit

Do druhého patra je nejlepší vyjet výtahem s překvapením v podobě cesty skalní průrvou. Samotná přírodovědná expozice se dělí na osm buněk. A v žádné z nich se návštěvníci nenudí. Jednotícím prvkem je sokol stěhovavý, který je spolu s Troskami symbolem Českého ráje.

Prohlídka začíná pradávnou expozicí z dob, kdy Český ráj ležel na dně moře. Pokračuje sopečnou činností a pokračuje přes rostliny a mechy ve skalních městech mezi savce a ptáky. Ti se návštěvníkům přibližují nejen na fotografiích a modelech, ale také zvukově. Slyšet lze třeba srnce, divočáka, jezevce, ale i pěnkavu, puštíka či krahujce. Zkrátka je tu les se vším všudy. Neméně atraktivní jsou louky Českého ráje, které dokonce i voní.

K Českému ráji patří řada rybníků, a tak v expozici nechybí ani vodní živel. Nejen ve fotografiích a popiscích. Zatímco ledňáčka, žáby či vážku není možné vidět naživo, malé rybičky našly místo v poměrně velkém akváriu. V této části expozice je umístěné také mlýnské kolo, které připomíná praktické využití vody.

Model maloskalského hradu Vranov

A na závěr prohlídky nechybí nejvyhlášenější českorajské pohledy a nejvzácnější obyvatelé Českého ráje. Každé z osmi zastavení doplňuje dotyková obrazovka se spoustou dalších podrobných informací, a tak lze v přírodovědné expozici strávit dlouhé hodiny.

I když žádný dům nemůže nahradit zážitky ze skutečné přírody, Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova na severu Čech rozhodně stojí za návštěvu a může být dobrou inspirací pro výlety do samotného Českého ráje.

Spustit audio