Cestování nám umožňuje pochopit jinakost, říká afrikanistka Kateřina Mildnerová

Afrika v ní evokuje teplo, spoustu slunce, pohodové a klidné lidi a minimum stresu. „Fascinuje mě velké množství kulturní rozmanitosti, kde se tradice snoubí s modernitou,“ doplňuje kulturní antropoložka olomoucké filozofické fakulty.

„Byla jsem několikrát v Zambii, navštívila jsem Benin a poslední čtyři roky jezdím do Namibie,“ vyjmenovává Kateřina Mildnerová. Věnovala se magii, čarodějnictví a léčitelství v urbánním prostoru hlavního města Zambie Lusaky a tradičnímu náboženství vodun v Beninu.

Poslední tři roky mapovala osudy namibijských dětí, které byly od poloviny osmdesátých let vychovány v Československu, a které se v roce 1991 musely vrátit zpátky domů. Dodnes mluví česky a vzpomínají na rodiny, které s nimi trávily čas. Vydala o nich knihu Černí sokoli a chystá dokumentární film.

Kateřina Mildnerová se připravuje na cestu do Zambie, kde bude zkoumat, jaké představy se vytvářejí mezi lidmi v souvislosti s koronavirovou pandemií, a zaměří se na terapeutické praktiky lidových léčitelů. „Z doslechu vím, že spojují rozšíření nemoci s albíny, které označují za původce covid-19,“ vysvětluje olomoucká pedagožka.

autor: voj
Spustit audio