Charita se stará o lidi bez domova: Nehodnotíme, nesoudíme, pomáháme a držíme hranice, říká pracovnice

8. říjen 2023

Naši procházku začínáme na olomouckém náměstí a na ulici, kde se setkáváme s lidmi bez domova i s rodiči s kočárkem, kteří hledají sociální bydlení, s prodejcem časopisu Nový prostor, se strážníky a s dalšími obyvateli.

A pak míříme na charitu do Wurmovy ulice. Tady potkáváme klienty, kteří přišli na oběd. Někteří z nich žijí na ulici, jiní na ubytovně. Dozvídáme se, co jim pomáhá a co naopak život komplikuje. Navštěvujeme domov svatých Kosmy a Damiána. Posloucháme příběhy lidí, kterým život komplikují zdravotní problémy a kteří tu našli po mnohých peripetiích azyl. Pracovníci nám vysvětlují, jak o lidi pečují a jak třeba i my můžeme pomoci.

Pět let na Svatém Kopečku funguje Domov svaté Anežky, který se stará o hendikepované lidi bez domova. Najdeme tu klienty po mrtvici, s amputovanými nohami i s psychiatrickými nemocemi.

Někteří klienti se baví četbou, chodí na procházky, vyjedou si na vozíku za pomoci pečovatelky, nebo se jen porozhlédnou ze zápraží, jednou za rok zájemci navštíví zoologickou zahradu v této městské části. Sledují televizi, internet, poslouchají písničky, provozují ruční práce a personál se snaží vymýšlet další náplň času, momentálně třeba chystá rehabilitace na procvičení jemné motoriky.

Klienti se mohou scházet v jídelně, v návštěvní místnosti najdou trochu soukromí a klidu. Kapacita zařízení slouží 20 mužům a 10 ženám, 90 dalších pak žádá o možnost se tu ubytovat. Pokud klient zemře, ve spolupráci s farností mu domov vypraví pohřeb.

„Práce je to sice náročná, ale máme skvělý tým lidí, kteří se profesně i po lidské stránce skvěle doplňují. Vzájemně si pomáháme a využíváme i supervizí a odborníků, aby nám pomohli některé náročné situace zvládat a zpětně si je vyhodnotit, abychom se posunuli dál,“ říká vedoucí domova Alžběta Kučerová.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.