Chovatel exotických ptáků Jan Sojka: V uvažování o krajině jsme na úrovni rozvojových zemí

V Indonésii ničí lidé životní prostředí likvidováním tropických pralesů a vysazováním plantáží palmy olejné, u nás na to máme řepku olejku. Zhoubný vliv na půdu, zvířata a ptactvo je velmi podobný.

Jan Sojka vnímá tyto věci velmi silně. Je totiž nejen chovatelem australských papoušků, vydatelem knih o ptácích i největšího a nejvýznamnějšího časopisu chovatelů exotických ptáků ve střední a východní Evropě s názvem Nová Exota, ale je také právník se specializací na životní prostředí.

Jan Sojka s knihami o exotických ptácích, které vydal

Rodákovi z Horky nad Moravou dává spoustu pozitivních impulsů dětem, které by se chtěly chovatelství exotického ptactva věnovat, ale myslí si, že nemohou, protože bydlí třeba ve městě v činžáku. Jan Sojka říká: „Chovatelem se může stát každé dítě, kterému nechybí nadšení. A starat se může třeba o ptáky, které má náš klub chovatelů v palmovém skleníku v Olomouci.“

Chovatelství exotických ptáků přináší Janu Sojkovi do života také cestování po světě a řadu setkání s lidmi, kteří jsou pro něj inspirací. A také světově oceňované knihy. Víte, jak vypadá a o čem je takzvaná Bible chovatelů exotického ptactva? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Sojkou.

autor: zos
Spustit audio