Chválit se musí, to je u hubnutí základ, je přesvědčená lékařka Eliška Sovová

9. leden 2020

Pište si jídelníček, abyste zjistili, v čem děláte při stravování chyby. Pomůžou i kalorické tabulky, ve kterých si do svého účtu vpisujete potraviny, které sníte. „Aplikace vám přesně ukáže, kolik přijímáte cukrů, tuků, bílkovin a vlákniny,“ vysvětluje Eliška Sovová, přednostka Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc.

Obezita se hodnotí podle BMI. Pokud máte hodnoty vyšší než 25, máte nadváhu a jestliže se dostanou nad 30, pak jste obézní a hrozí vám zdravotní rizika, jako např. cukrovka, hlavně 2. typu, vysoký krevní tlak, srdeční a cévní nemoci, kloubní problémy nebo dna.

„Měli jsme na klinice pána, který zhubl ze 160 na 90 kilo za jeden rok. Srovnaly se mu všechny odběry, přestal užívat léky na tlak, cukrovku a kyselinu močovou,“ povzbuzuje prof. MUDr. Eliška Sovová.

Hodně záleží na psychice. Stresy dorovnáváme jídlem. „Endorfiny – hormony štěstí z jídla jsou totiž daleko rychlejší a účinnější, než když si jdete zaběhat nebo zacvičit. Tam to bolí a trvá déle. Ale to blaho z cukru a tuku je rozhodně špatně,“ říká olomoucká lékařka.

autor: voj
Spustit audio