Chválit se musí, to je u hubnutí základ, je přesvědčená lékařka Eliška Sovová
Pište si jídelníček, abyste zjistili, v čem děláte při stravování chyby. Pomůžou i kalorické tabulky, ve kterých si do svého účtu vpisujete potraviny, které sníte. „Aplikace vám přesně ukáže, kolik přijímáte cukrů, tuků, bílkovin a vlákniny,“ vysvětluje Eliška Sovová, přednostka Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc.
Obezita se hodnotí podle BMI. Pokud máte hodnoty vyšší než 25, máte nadváhu a jestliže se dostanou nad 30, pak jste obézní a hrozí vám zdravotní rizika, jako např. cukrovka, hlavně 2. typu, vysoký krevní tlak, srdeční a cévní nemoci, kloubní problémy nebo dna.
„Měli jsme na klinice pána, který zhubl ze 160 na 90 kilo za jeden rok. Srovnaly se mu všechny odběry, přestal užívat léky na tlak, cukrovku a kyselinu močovou,“ povzbuzuje prof. MUDr. Eliška Sovová.
Hodně záleží na psychice. Stresy dorovnáváme jídlem. „Endorfiny – hormony štěstí z jídla jsou totiž daleko rychlejší a účinnější, než když si jdete zaběhat nebo zacvičit. Tam to bolí a trvá déle. Ale to blaho z cukru a tuku je rozhodně špatně,“ říká olomoucká lékařka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.