Čistý zub se nemůže kazit, tvrdí lékařka Iva Voborná. Je pravda, že špatný chrup můžeme tzv. zdědit?

20. červenec 2023

Ponechávaný problém sám nikdy nezmizí, obzvlášť v ústech. Podle vedoucí Kliniky zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc Ivy Voborné můžeme se správnou péčí o chrup začít kdykoli.

Raději investovat do prevence, pravidelného čištění a návštěv dentální hygieny, než platit vysoké částky za ošetření u zubního lékaře. „Pokud se člověk o zuby dobře stará, správně čistí, nebudou se mu kazit,“ doplňuje MDDr. Voborná.

Čištění zubů mezizubním kartáčkem

Jsou dvě skupiny pacientů - ti, kteří mají vrozenou vadu, nějaké zuby jim chybí, jsou nedokonale vyvinuté, nebo jsou to lidé se zuby poškozenými kazem, parodontozními záněty, případně po úrazech.

Lékaři dokáží nahradit část zubu, celý zub nebo všechny zuby. „Náhrady máme snímatelné, fixní anebo šroubované, tedy podmíněně snímatelné,“ vysvětluje Iva Voborná. Vyrábějí se z pryskyřice, keramiky a slitiny.

„Pokud se člověk o zuby dobře stará, správně čistí, nebudou se mu kazit.“
MDDr. Iva Voborná

Jedna z posluchaček Apatyky se ptala, co hrozí jejímu otci, který si vylomil přední zub a nechce jít k zubaři. Má bolesti, které tlumí prášky. Odpověď MDDr. Voborné byla následující: „V zubním lůžku je spousta bakterií, hnisu, který se může dostat do krve. Otci může hrozit lokální sepse, napadení ledvin, srdce.“ Hnijící zánět v těle podle ní může dokonce končit i fatálně.

autor: voj
Spustit audio