Co takhle postavit kostel?

Historikem v muzeu, pravoslavným knězem, ba dokonce stavitelem kostelíku v horách – tím vším je či byl pozoruhodný obyvatel Horní Lipové Libor Josef Kratochvíla, čtvrteční host Bořka Volného.

Když se podle „normálního“ kalendáře píše 14. leden, mohou pravoslavní věřící teprve vítat nový rok. Proč ten posun? Kolikery Vánoce a kdy slaví u Kratochvílů? A jak se vlastně náš host, někdejší muzejní historik-dokumentátor z Přerova, stal pravoslavným knězem v Jeseníkách? Že by to souviselo s jejich nesporným blahodárným zdravotním potenciálem?

Pravoslaví a právě započatý pravoslavný nový rok, život kněze, respektive historika nebudou ovšem jedinými tématy Hosta ve studiu. Vše souvisí se vším, a tak možná zjistíme, že právě tudy vedou kroky Libora Kratochvíly k jeho současnému angažmá: Je čelním iniciátorem novostavby kostelíku poblíž místa, kde bydlí.

Kostelík v horách nadto zapadá také do jeho profesního zaměření. Právě v něm je realizována připomínka mnoha válečných zajatců v Jeseníkách v dobách druhé světové války.

Jak se staví kostel a jaká překvapení či úskalí to skýtá? Jak se podařilo sehnat na kostelík potřebné peníze? A co obnáší působení pravoslavného duchovního v horách? Zjistíte od Libora Josefa Kratochvíly.

autor: Bořek Volný
Spustit audio