Čtyři odmítnutí. Do vyšší fotbalové soutěže nepůjde z Olomouckého kraje nikdo, problém je hlavně v mládeži

24. červen 2024 10:24

Postup do divize odmítly před losováním nové sezóny všechny čtyři týmy z čela tabulky krajského přeboru Olomouckého kraje. Sestoupit tak budou muset čtyři celky z posledních míst soutěže. To, že klub odmítne postoupit do vyšší soutěže, není v českém fotbale výjimečné. Hlavním důvodem tentokrát bylo většinou méně mládežnických týmů v klubu, než pravidla požadují pro divizní soutěž.

To, že klub odmítne postoupit do vyšší soutěže, není v českém fotbale výjimečné. Hlavním důvodem tentokrát bylo většinou méně mládežnických týmů v klubu, než pravidla požadují pro divizní soutěž.

„Máme v kraji kluby, které mají mládežnické družstva, ale mají je sdružená, proto nám z tohoto důvodu Želatovice odmítly, Čechovice odmítly, Medlov také nemá mládežnickou základnu, takže s tím byl taky problém, takže jediný Bělotín, který relativně mládežnická družstva má, ale ještě nemá tak stabilizovaný kádr, aby si dovolil hrát divizní soutěže,“ říká sekretář olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

Předseda Želatovic: Do budoucna se postupu nebráníme

Nedostatek mládežnických týmů v klubu FC Želatovice potvrdil jeho předseda Vlastimil Němec. „Jsou stanovené podmínky, že mužstvo, které by se chtělo účastnit divizních soutěžích, musí mít svých pět mládežnických mužstev, což my v tuto chvíli nesplňujeme. Měli jsme v minulé sezóně tři mládežnická mužstva samostatně a dvě zdražená se sousední vesnicí z Újezdce, což je městská část Přerova,“ popisuje Němec.

Do budoucna by se ale v FC Želatovice v případě rozšíření počtu mládežnických týmů postupu do vyšší soutěže podle Němce nebránili. „Jsme malá obec, máme asi 550 obyvatel a někdy v budoucnu se tomu nebráníme. Ani jako vedení klubu, ani jako hráči, kteří mě – stejně jako trenéři – překvapili a potěšili, že ten zájem z jejich strany byl cítit. Nebráníme se tomu samozřejmě za předpokladu, že bychom byli schopni splnit tu podmínku těch pěti mládežnických mužstev,“ zmiňuje předseda FC Želatovice.

S dalšími postupy problémy nejsou

Olomoucký krajský fotbalový svaz v dalších svých soutěžích podle sekretáře Peřiny žádná odmítnutí postupu nemusel řešit. „V ostatních soutěžích nám vítězové akceptovali postup. Občas máme výkyvy u mládežnických družstev, ale to je krajská soutěž dorost nebo krajský přebor dorostu, kde je důvod, že jim odejde ročník. Ale u mužských kategorií nemáme s tím problém s postupy z B tříd do A tříd a z A tříd do krajského přeboru,“ informuje Peřina.

Ani v okresních fotbalových soutěžích v Olomouckém kraji fotbalový svaz žádná odmítnutí postupu zatím neřešil.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio