Spor o bazén v Prostějově. Opozice a někteří rodiče viní náměstka ze zneužití školní aplikace

4. červenec 2024 10:45

Česká školní inspekce prověřuje spor rodičů a vedení Prostějova. Podle rodičů a části opozice náměstek primátora Miloš Sklenka z hnutí ANO odpovědný za školství zneužil školní aplikaci k prosazení plánů vedení města na stavbu nového bazénu. Kolem té se v Prostějově vede spor. Část obyvatel a opozičních zastupitelů se snaží o vyhlášení místního referenda. Opozice proto náměstka vyzvala k rezignaci, ten jakékoliv pochybení odmítá.

„Dva dny před koncem školního roku mi přišla přes školní systém Bakaláři informace o tom, co by bylo vhodné, nebylo vhodné, na co město má a nemá,“ popisuje Jana Jílková, prostějovská zastupitelka opoziční strany Narovinu, že na konci června jako matka deváťačky od jedné z prostějovských základních škol dostala dopis s informacemi o plánované stavbě nového bazénu.

Čtěte také

Autorem dopisu byl náměstek primátora Miloš Sklenka z hnutí ANO. „On tam uvádí, že větší bazén 50 metrů x 10 drah považuje například za nereálný, nebo že kdybychom trvali na takové myšlence, tak to znamená ukončení připravovaného projektu, že to je megalomanská akce a podobně. Tohle mu absolutně nepřísluší a už vůbec mu nepřísluší narušovat tento komunikační školní kanál,“ dodává Jílková.

Podle opozice jde o zneužití postavení a požaduje rezignaci náměstka. O podobě bazénu se totiž v Prostějově vede spor. Zatímco vedení města chce stavět 25metrový bazén, opozice navrhuje 50metrovou délku, tamní plavecký oddíl navíc odstartoval sběr podpisů a chce o délce budoucího bazénu prosadit místní referendum.

Přišla mi přes školní systém Bakaláři informace o tom, co bylo vhodné, nebylo vhodné, na co město má a nemá.
Jana Jílková, prostějovská zastupitelka opoziční strany Narovinu

Miloš Sklenka rozeslání dopisu nepovažuje za problém. „To je standardní, normální. Já jsem metodický náměstek odboru školství, naše lázně dosluhují, máme žáky, kteří mají plavecký výcvik, těch se to bytostně týká, tak musí mít informaci o tom, že ten plavecký výcvik bude zachovaný, že nebudou jezdit do jiných měst. To je normální informace. Kdyby nebyl spor, tak si toho nikdo ani nevšimne,“ vysvětluje Sklenka svůj postoj.

Sklenka: Nic jsem neporušil

Rezignovat na svou funkci neplánuje. „Prostě nic jsem neporušil, ani naši ředitelé nic neporušili. Rodiče podle mě dávají souhlas s tím, že budou dostávat informace,“ dodává Sklenka.

Podle Jílkové dopis prostřednictvím školního systému dostali rodiče z nejméně čtyř škol. Někteří z nich se zřejmě obrátili na Českou školní inspekci, aby postup města prověřila. To potvrdil Karel Kovář, náměstek ústředního školního inspektora, podle kterého se inspekce od 1. července zabývá hned několika podněty v této věci.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio