Vedení Prostějova chystá postavit 25metrový bazén, protistrana chce ale větší. Dojde na referendum?

29. květen 2024

Největší investice města Prostějova v jeho novodobé historii. Tou by měla být výstavba krytého plaveckého bazénu. Tamní plavecký oddíl ale i část městské opozice kritizují jeho parametry a chtějí situaci zvrátit místním referendem. Proč?

Na tom, že nový bazén je potřeba, se shodují všichni napříč politickou reprezentací města. Na čem už se vedení radnice neshodne s částí opozice a také třeba s plaveckým oddílem, je velikost bazénu.

Zatímco plavci a opozice by, když už se tedy nový bazén bude stavět, preferovali padesátimetrovou variantu s deseti drahami, vedení radnice rozhodlo o tom, že bude stavět o polovinu menší bazén. Tedy pětadvacítku s osmi drahami za zhruba 550 milionů korun.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

„Vybrali jsme variantu, která je za nás nejvíce prospěšná pro všechny občany. To znamená, že je tam bazén, který bude odpovídat všem normám, aby se tam mohly konat i mezinárodní závody v krátkém bazénu, a je tam výrzná část pro rodiče s dětmi v prvním nadzemním podlaží. Ve druhém je pak výrazná část wellness centra,“ popsal primátor Prostějova František Jura z ANO.

Větší bazén by podle vedení města v Prostějově zkrátka nenašel využití. „Myslím si, že projekt padesátimetrového bazénu je určen pro krajská města, a to ještě ne pro všechny. Musíme brát v potaz využití bazénu v rámci celého našeho okresu. To, když jsme mapovali v Pardubicích a Plzni, kde jsou aglomerace mnohem větší, tak náklady na údržbu a provoz tohot areálu jsou v desítkách milionů korun,“ dodal Jura.

Myslím si, že projekt padesátimetrového bazénu je určen pro krajská města, a to ještě ne pro všechny.
František Jura, primátor Prostějova

Zastánci většího bazénu naopak argumentují tím, že že by podle nich naopak padesátimetrový bazén v Prostějově využití našel. Pětadvacítku považují za příliš malou i vzhledem k tomu, že bazén stejné délky aktuálně ve městě funguje a nestačí.

Čím dalším zastánci většího bazénu argumentují? Jaké mají plány? Kde je nyní možné si v Prostějově zaplavat? A v jaké fázi teď jsou přípravy na stavbu bazénu? Nejen na tyto odpovědi hledala otázky reportérka Barbora Taševská.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořili i Miloš Sklenka z hnutí ANO a také opoziční zastupitel a zároveň předseda Tělovýchovné jednoty Prostějov, pod kterou spadá i plavecký oddíl, Aleš Matyášek z TOP 09.

Miloš Sklenka (vlevo) a Aleš Matyášek

Ve středu 5. června se budeme bavit na téma referendum v Moravském Berouně o stavbě větrných elektráren. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související