Denní centrum, od září také škola. Dětem s autismem se v Olomouckém kraji zlepšují podmínky pro život

12. červen 2024

První denní centrum pro klienty s autismem v našem kraji letos otevřelo v Olomouci, v září k němu přibude i vůbec první škola pro děti s touto diagnózou. Pacienti tak po dlouhých letech, kdy se česká společnost teprve s tímto fenoménem seznamovala, mohou konečně využívat zázemí speciálně pro jejich potřeby.

Autismus je vývojová porucha, která se obvykle diagnostikuje v raném dětském věku. Řadí se mezi neurologické poruchy a ovlivňuje vývoj ve čtyřech hlavních oblastech, a to: komunikace, chování, sociální dovednosti a smyslové vnímání. Současné výzkumy uvádějí, že mohou existovat další příčiny v genetické oblasti, vlivy životního prostředí, metabolické obtíže nebo kombinace všech faktorů. Tak vysvětluje poruchu autistického spektra olomouckého sdružení „Jdeme autistům naproti“ na svých webových stránkách.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Pro lepší představu si pak můžeme poslechnout Evu Vingrálkovou, jejíž syn má autismus a která se významnou měrou zasadila o to, aby se od září v Olomouci otevřela první škola pro autisty v Olomouckém kraji.

„Děti s autismem mají těch potíží tolik, že je potřeba – hlavně ve škole – být mnohem tolerantnější a přizpůsobit se těm potřebám. Jsou to děti, které potřebují nejen vzdělávat, ale jsou to děti, které mají potíže se spánkem, se zažíváním,“ uvádí.

Jsou to děti, které potřebují nejen vzdělávat, ale jsou to děti, které mají potíže se spánkem, se zažíváním.
Eva Vingrálková

Vysvětluje tím také to, proč podle ní není pro všechny děti vhodná inkluze. Národní ústav pro autismus pak uvádí, že na českých školách bylo ve školním roce 2021/22 vzděláváno přes 4 200 dětí s autismem. Průměrný odhad výskytu autismu v populaci se pohybuje mezi 1,5 – 2%. Každý rok se tak narodí v České republice okolo 1 500 – 2 000 dětí s poruchou autistického spektra.

Jaké služby v Olomouci pro klienty s poruchou autistického spektra organizace nabízí? Co říkají rodiče na otevření nové specializované školy? I na tyto otázky hledala odpovědi reportérka Barbora Taševská.

V rubrice O čem se mluví hovořila také Radka Urbanová Kovaříková, ředitelka unikátní školy v Olomouci. Mimo jiné odpovídala na tyto otázky:

  • V jaké jsou fázi přípravy na otevření školy?

  • Jak je těžké shánět učitele pro takovou školu?

  • Jak bude škola fungovat? 

  • Jaké kompetence si děti ve škole osvojí?

Poslechněte si další díl zpravodajsko-publicistické rubriky O čem se mluví.

Radka Urbanová Kovaříková
Spustit audio