Cyklocestování po Baltské sedmičce

15. leden 2015

B7 spojuje sedm velkých ostrovů Baltského moře. Je to označení mezinárodní organizace. Patří sem dánský Bornholm, německá Rujana, švédský Öland a Gotland, estonská Saaremaa a Hiiumaa, finská Ahvenanmaa.

Ostrovy společenství Baltic seven postupně navštívil (v průběhu několika let) cykloturista Marek Dostál. Z jesenických hor je to k Baltu pár set kilometrů.

Ostrovy Bornholm a Rujana

Marek Dostál se dopravil přes Polsko do lázeňského Kolobrzegu a turistickou lodí na Bornholm.

Na jihu písečné pláže, na východě skalnaté útesy, na severu skotská atmosféra. Říká se, že Bůh, z toho co mu zbylo při stvoření Skandinávie, udělal hroudu, hodil ji do moře a tak vznikl ostrov Bornholm.

Před návštěvou německé Rujany si cykloturista Marek Dostál projel „ Cestu polských majáků“. Podél polského pobřeží - od Svinoústí po Krinicu morsku - je 17 majáků. Majáky jsou přístupné. Každý má jiný dosvit, jinou frekvenci světla a světelné spektrum.

Jasmund - Stubben-Kammer (Rujana)

Ostrov Rujana je od pevniny oddělen jen úzkým proužkem moře.

Z ostrovů Baltské Sedmičky je nejsnadněji dostupný. I na tomto ostrově se Marek Dostál držel více při pobřeží. V Národním parku Jasmund ho zaujaly křídově bílé útesy a maják v dnes už přístupném prostoru na Cap Arcona. Na blízkém ostrově Hiddensee našel domy s doškovými střechami z rákosové slámy. V jižní části této rezervace jsou mělčiny a pozorovací vyhlídkové věže určené ornitologům.

Ostrovy Öland a Gotland

Švédský ostrov Öland, dlouhý a úzký ostrov, projel Marek Dostál v roce 2010.

Před sezonou, zvláště na zemědělském jihu, bylo téměř liduprázdno. Na severu Ölandu jeho cestu provázely větrné mlýny. Na obilná zrna i na drcení vápence. Směrem ke střední části ostrova se otevírá stepní krajina. Před lety v této oblasti skončila těžba vápence. Sever i jih ostrova uzavírají majáky. Jižní - Lange Jan a severní – Lange Erik.

Na čtvrtý ostrov, na „ostrov kostelů“, se Marek Dostál vydal v roce 2011. Gotland je o něco větší, než předešlý ostrov Öland.

Sundre

Za obhlédnutí stojí skalnaté útvary „raukary“ na severozápadním pobřeží. Jsou modelované mořem.Na západním pobřeží švédského ostrova Gotlandu leží město růží. Visby. Toto město mimoděk zaznamenali všichni, kteří si oblíbili rozvernou filmovou postavičku s rezatými cůpky z vily Vilekuly.

Na ostrově jakoby se zastavil čas. Má zvláštní atmosféru, kterou ocenil i švédský režisér Ingmar Bergmann. Ostrov Gotland vzdálený od Švédska 150 km je doporučován i pro cyklocesty s dětmi.

Estonské ostrovy Saaremaa a Hiiumaa a finské souostroví Ålandy

Souostroví Ålandy uzavírá jih Botnického zálivu. Další větší ostrovy už severněji nejsou. Z tisícovek ostrovů je obydleno jen pár desítek. Jsou umístěny v polovině vzdálenosti mezi Švédskem a Finskem. Z největšího hlavního ostrova - Fasta Åland (finsky Ahvenanmanner) je blíže k pobřeží švédskému. Přesto souostroví patří k Finsku. Avšak úřední řečí je tu švédština. Tyto skutečnosti mají své historické kořeny.

Mariehemn

Na závěr svých plánů si ponechal Marek Dostál dva estonské ostrovy. Největší estonský ostrov Saaremaa a severnější, menší ostrov Hiiumaa.

Oba ostrovy byly po desítky let běžnému vstupu uzavřeny. Čas se tu zastavil a mnohé zakonzervoval. Tím zanechal zajímavé, dosud nezkreslené stopy původní estonské kultury.

Pro cykloturistiku jsou podle Marka Dostála i tyto dva ploché a větrné ostrovy příznivé.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.