Dělníci kácí stromy u frekventovaného železničního přejezdu v Olomouci-Holici. Vznikne tam nadjezd

23. únor 2023 08:05

Do stavby nadjezdu nad frekventovanou koridorovou trati by se měli v polovině roku pustit pracovníci Správy železnic v olomoucké městské části Holice. Most nahradí železniční přejezd, u kterého často stojí kolony aut. Po trati totiž denně projedou stovky vlaků.

Závory na přejezdu v Olomouci-Holici spadnout i třikrát za dvacet minut. „Projede vlak a za ním hned druhý. Je to hodně velké čekání,“ říká pan Oldřich, který tudy jezdí často a stejně často před závorami stojí.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy je to tím, že jde o frekventovaný železniční koridor, kterým denně projedou stovky vlaků. Problém by ale už brzy měl vyřešit nový nadjezd. Do jeho stavby se dělníci pustí v polovině roku. „Tendr na zhotovitele stavby v současné době probíhá. Po stavební stránce by měl být nadjezd hotový do konce příštího roku. Kompletní dokončení celého díla se pak předpokládá v prvním pololetí roku 2025,“ přibližuje Gavenda.

Nadjezd počítá i s cyklisty a chodci

Nadjezd podle Gavendy vyroste v sousedství přejezdu, o kousek blíže k olomouckému hlavnímu nádraží. „Kromě dvou pruhů pro automobilovou dopravu se na něm počítá i s pruhy pro cyklisty. Pro pěší vznikne na jedné straně mostu rovněž chodník. Díky tomu, že se bude nadjezd stavět v mírně odsunuté poloze, mohou být také kratší nezbytné uzavírky silnice,“ popisuje mluvčí.

Že se stavba chystá, si řidiči můžou všimnout už teď. Pozemek u železničního přejezdu totiž připomíná polom, leží na něm řada kmenů a větví. Dělníci se tam pustili do prořezávání stromů. Podle Gavendy budou práce trvat do března. „V této fázi jde zatím o kácení a odstranění dřevin, které je potřeba udělat, ještě do března v období vegetačního klidu, tedy v předstihu před samotnou stavbou. Tyto práce se proto soutěžily o něco dříve samostatným výběrovým řízením,“ dodává Gavenda.

Kompletní dokončení celého díla se pak předpokládá v prvním pololetí roku 2025.
Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic

Při stavbě nadjezdu Správa železnic plánuje v maximální míře zachovat nejen automobilový ale i drážní provoz.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio