Desítky bytů nabízí uprchlíkům obce z bývalého výcvikového prostoru Libavá, zatím o ně není zájem

25. březen 2022

Vedení některých obcí z Libavé nabízí ubytování ukrajinským uprchlíkům. Azyl by mohli najít v bytech, které samosprávy získaly před šesti lety od armády v rámci vyrovnání při vyčlenění z výcvikového prostoru.

Třeba v Kozlově, ve kterém žijí zhruba dvě stovky lidí, má v majetku sto takových bytů. Velká část z nich je prázdná. „Je tu osm bytů, ale nabízíme jich sedm, protože jeden je nepoužitelný,“ vchází do bytového domu Erik Anger, neuvolněný místostarosta Kozlova.

„Tento byt je 3+1, má to zhruba 78 metrů čtverečných. Jsou tu plastová okna, teplá voda, topení,“ ukazuje Anger jeden z bytů.

Volné byty v Kozlově nabízené uprchlíkům z Ukrajiny

Takových bytů nabízí Kozlov uprchlíkům hned několik, přesto se sem zatím moc nehrnou. „Je tu problém, že tu nemáme žádnou infrastrukturu. Není tu školka, škola, obchod… Pro lidi s malými dětmi by to ještě šlo, ale až by šly děti do školky, do školy, už by musely dojíždět autobusem do Velkého Újezdu. S nákupy to samé. Je to složitější, ale pořád lepší než být někde v tělocvičně,“ říká starosta Kozlova Roman Fojtík.

Volné byty už několik týdnů nabízí i Město Libavá, zatím jsou prázdné a nezávislá starostka Štěpánka Tichá to chápe. „Vždycky když za mnou někdo přijde, tak je velice překvapen střelbou. Samozřejmě jsme v bývalém vojenském prostoru, hranice jsou tenké. Taky vlivem kůrovcové kalamity došlo k vysekání hodně stromů, které tvořily zvukovou bariéru. Kvůli tomu se to hodně ozývá. My jsme na to zvyklí, ale je otázka, jak to bude působit na každého jedince,“ vysvětluje Tichá.

„Je tu problém, že tu nemáme žádnou infrastrukturu. Není tu školka, škola, obchod….“
Starosta Kozlova Roman Fojtík o scházející infrastruktuře

Každý den je v Olomouckém kraji nyní nově zaregistrováno okolo tří až čtyř stovek lidí prchajících před válkou na Ukrajině.

autor: kra
Spustit audio