Tablet a 3D brýle využívají nově místo cvičebního nářadí rehabilitační pracovníci přerovské nemocnice

20. květen 2024 15:29

Rehabilitační pracovníci přerovské nemocnice začali při cvičeních s pacienty využívat virtuální realitu. S pomocí 3D brýlí a konzolí pacienti pomyslně malují, přetahují se, hází míčem nebo věší prádlo.

Rehabilitační sestra Nikola Sedlářová má v ruce tablet a na něm vidí jak její pacient plní jednotlivé úkoly. Jaromír Hřišišče je po operaci pravého ramene, rozpohybovat ho by mu měly pomoci právě 3D brýle a konzole, které má navléknuté na obou rukou.

„Věšíte prádlo. Naberte prádlo do obou rukou,“ nabádá rehabilitační sestra pacienta. „To až řeknu doma, že jsem na rehabilitaci věšel prádlo, tak mi nebudou věřit,“ říká s úsměvem Hřišišče. „Je to zábavnější než, není to takový stereotyp. A docela mě to i baví,“ dodává.

„Má to ten efekt, že pacient má při tom pohybu strach z bolesti. 3D realita ho ale vtáhne natolik, že na tu bolest i třeba zapomene. Pacienti mnohdy udávají, že ten pohyb byl jednodušší, dostali se třeba daleko dál, daleko výš zvedli ruce,“ vysvětluje Sedlářová.

Zdravotníci mají pomocí speciálního softweru okamžitě k dispozici i veškeré výsledky a progrese a můžou tak individuálně upravovat rehabilitační plán. „Pokud se sejde terapeut, který je šikovný a pacient, který má snahu a chce spolupracovat, tak jsou výsledky vynikající a jsou vidět hned po prvních sezeních,“ říká Jana Řezáčová, primářka Rehabilitačního oddělení přerovské nemocnice.

V přerovské nemocnici pacienti rehabilitují i za pomoci 3D brýlí

Rehabilitace virtuální realitou ale není vhodná pro všechny. Například pro pacienty, kteří trpí závratěmi, nevolnostmi nebo psychiatrickými onemocněními.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio