Dluhy či deprese. Olomoucká iPoradna pomáhá lidem v tíživých situacích

22. listopad 2021

Pomáhají, pokud se ocitnete v tíživé situaci. V týmu mají odborné poradce, sociální pracovníky, psychology a lidi, kterým záleží na tom, abyste vše, co vás v životě potká, zvládli. 

V Dobré radě České rozhlasu Olomouc jsme si o všech možných životních potížích povídali s Eliškou Škůrkovou, jednou ze sociálních pracovnic iPoradny Olomouc.

Olomoucká iPoradna, vznikla jako jedna z prvních poraden na internetu, postupem času ale přešla i na poradenství poskytované osobně. Jaké služby iPoradna vlastně poskytuje? „Jsou tři – odborné sociální poradenství, sociální rehabilitaci a olomouckou linku důvěry. Linka funguje od 18 do 6 hodin, víkendy a svátky nonstop,“ zmiňuje Škůrková.

„Témata, kterými se zabýváme v odborném sociálním poradenství i v sociální rehabilitaci, můžeme stručně shrnout do pěti hlavních bodů: podpora při hledání bydlení a řešení potíží v současném bydlení, podpora při hledání zaměstnání a řešení potíží v současném zaměstnání, vše kolem sociálních dávek, důchodů a kompenzačních pomůcek, řešení dluhů a v neposlední řadě nabízíme volnočasové a vzdělávací aktivity a kurzy,“ pokračuje Škůrková s tím, že pokud někoho tíží problém z jiné kategorie, může použít kontaktní formulář na webu www.iporadna.cz.

Cíl: Vést klienty k samostatnosti

Klientům iPoradna pomáhá prohloubit své sociální kompetence tak, aby byl člověk schopen fungovat co nejsamostatněji. „Tudíž formuláře nevyplňujeme za ně, nechodíme za ně na úřady, ale společně, učíme je se v procesu zorientovat tak, aby jej příště zvládli co nejvíce sami,“ říká.

Nicméně iPoradna je svým klientům velmi nápomocna. Příklad? Pokud chcete navýšit příjem domácnosti a hledáte novou práci, pracovníci iPoradny vám budou při ruce. „Společně vypracujeme životopis, projdeme inzeráty, odpovíme na ně, sepíšeme motivační dopis a nacvičíme si pohovor. Pokud má klient zájem, doprovodíme jej do zaměstnání, kde pomůžeme se zaučením, pokud je tomu přístupný i zaměstnavatel,“ konkretizuje Škůrková.

V tíživé situaci se může ocitnout každý z nás a někdy nezbyde nic jiného, než si peníze půjčit. Někdy ale situace zajde až příliš daleko a mohou nastat problémy. I s oddlužením olomoucká iPoradna dokáže pomoct. „Společně zjistíme, kde klient dluží, kolik a v jaké fázi vymáhání dluh je,“ vysvětluje Škůrková.

A opět jde o to, aby klient byl schopen co nejvíce komunikovat sám. „S klienty obvoláváme věřitele a exekutory, abychom zjistili aktuální stav dluhu. Klient buď telefonuje sám, nebo si dáme telefon na hlasitý odposlech a má tak při telefonátu i naši podporu,“ říká Škůrková.

Na co si dát pozor?

Výsledkem potom je například vyjednání splátkového kalendáře či sepsání žádosti o odklad splátek. A v neposlední řadě také prevence zadlužení. „Základem je zodpovědné hospodaření s financemi, což znamená, že znám všechny své příjmy a znám všechny své výdaje. Důležité je mít příjmy vyšší než výdaje, pak mi vzniká finanční rezerva a já si ji zodpovědně odkládám a spořím si,“ uvádí Škůrková.

Varuje taky na krátkodobé úvěry. „Mají vysoké úroky a penále za nesplácení. Když mi nepůjčí moje banka, zamyslet se, protože nejspíš chrání sebe i dlužníka. Číst smlouvy! Co je psáno, to je dáno a váš podpis, váš závazek.“

Když zadlužit, tak zodpovědně

Zmiňuje i tzv. zodpovědné zadlužování. „Určitě bychom se neměli zadlužovat na věc, která má kratší životnost, než je doba splácení. Nejhorší je půjčit si například na dovolenou nebo na Vánoce. Dovolenou si užiji týden, ale budu ji splácet rok. Ale třeba lednice, kterou potřebuji, mi bude sloužit déle, než ji budu splácet, a to je zodpovědný důvod k zadlužení.“

A co téma Milostivé léto? „Je to tříměsíční oddlužovací akce, která platí 28. října do 28. ledna 2022. Jde o možnost v případě, že má člověk dlouhodobé exekuce, u nichž je původním věřitelem státní nebo veřejnoprávní instituce,“ dodává Škůrková.

„Jedná se například o dlužné nájemné vůči městu či obci, dluh na poplatcích za odvoz odpadu, dluhy u dopravního podniku, dluhy na zdravotním pojištění. Milostivého léta můžu využít tak, že zaplatím jistinu, v případě, že ji mám částečně splacenou, tak ji doplatit a k tomu zaplatit náklady exekutora ve výši 908 Kč. Zbytek dluhu mi bude odpuštěn. Neděje se to ale automaticky, dlužník se musí u exekutora k Milostivému létu přihlásit,“ upozorňuje Škůrková.

autor: zos
Spustit audio