Dnešní doba strašně rychle zapomíná, myslí si rozhlasák František Novotný

Na 38. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio se zapsal mezi legendy, generální ředitel Českého rozhlasu ho uvedl do Síně slávy. František Novotný se tak ocitl se ve vybrané společnosti. Zdůrazňuje ale, že je spousta dalších lidí, na které nesmíme zapomenout.

On sám třeba na spolupráci a přátelství s hercem Luďkem Munzarem. „Mnoho let jsme sedávali ve studiu proti sobě a já jsem se pořád učil,“ říká. Před pár týdny vyšla Františkovi Novotnému zatím poslední knížka Okouzlení slovem aneb Hořkosladké z cukrárny, ve které zaznamenal příjemně strávené chvíle právě s touto výraznou osobností. „Každé naše setkání začínalo slavnou hřbitovní soustavou - věneček, rakvička a černá káva,“ usmívá se.

„Všechno se nám snaží přeměnit na peníze, i naše životy. Ale ty může kdekdo zcizit, zdevalvovat.“
František Novotný

František Novotný je autorem řady skvělých textů, píše pro Hradišťan, spojený pevně je také se Spirituál kvintetem, resp. Spirituál kvartetem. Přátelil se s Karlem Zichem.

René Zavoral a nový člen Síně slávy František Novotný

Doba, ve které žijeme, podle něj, klade důraz hlavně na současnost. „Všechno se nám snaží přeměnit na peníze, i naše životy. Ale ty může kdekdo zcizit, zdevalvovat. Proto je důležité, aby v nás zůstávalo něco, co tvoří příčky na žebříku hodnot. Po nich může společnost postoupit výš,“ je přesvědčený redaktor, moderátor, publicista, textař a básník, jehož hlas můžete slýchat především na stanici Dvojka a který tvrdí, že vždycky stojí za to se o život prát.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio