Do krajiny musíme vejít, čekat, naslouchat

„Do krajiny musíme vejít, čekat, naslouchat, opatrně našlapovat, být vnímaví ke svátečním situacím, které se nám nabízejí,“ říká v katalogu ke své zatím poslední výstavě s názvem Chóra ve Vlastivědném muzeu v Olomouci fotografka Milena Valušková.

Absolventka oboru umělecká fotografie pražské FAMU působila například na Teoretických ústavech, Ústavu státní památkové péče a ochrany přírody v Olomouci.

Od konce osmdesátých let je ve svobodném povolání, věnuje se volné tborbě a také vyučuje fotografii na Základní umělecké škole Miloslava Stibora v Olomouci. Mezi její žáky patří například fotoreportér ČTK Luděk Peřina či fotograf Michal Kalhous.

Milena Valušková vydala několik autorských publikací převážně s tematikou krajiny: Olomoucko krajinné imprese, Průvodce po tajemstvích hradů (společně se spisovatelkou Irenou Šindlářovou), Olomouc město, Třináct zastavení v moravské krajině. Její dílo je zastoupeno v muzejních i soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.