Dobrovolníci ve Zlatých Horách rozváží čtenářům knihy

15. listopad 2020

Mnoho lidí stráví hodiny denně čtením, svůj život si bez knih nedovedou představit. A pravidelně si je půjčují v knihovnách. Jenže ty jsou teď kvůli vládním opatřením zavřené. Ve Zlatých Horách na Jesenicku přišli s nápadem rozvážet lidem knihy domů.

S rozvozem knih pomáhá i Ivana Rautenkrancová, ze zlatohorského informačního centra. Všechny už má nachystané v kufru služebního auta. „Knihy máme zabalené zvlášť v igelitových sáčcích, rozělené podle čtenářů. Balili jsme je v rukavicích, abychom splnili hygienické podmínky. Popřípadě máme s sebou i dezinfekci,“ popisuje Rautenkrancová.

Zda je bezplatný rozvoz knih za současných podmínek možný, ověřoval u hygieniků i vedoucí Městských kulturních zařízení Libor Šťastný. „Ověřoval jsem si, jestli nejsme v rozporu s nějakým opatřením,“ dodal Šťastný.

Mezitím volá další netrpělivá čtenářka. Po chvíli už zastavujeme u jedné ze seniorek Marty Veselé. Do knihovny chodí prakticky už od dětství. „Já bez knížky nevydržím. Už jsem začala číst knihy, které jsem měla doma dávno přečtené. Čtu hlavně historické kriminální, nebo z lékařského prostředí. Určitě zavolám zase příští týden,“

Službu vítá i Helena Kellnerová ze sousedství. Ivana Rautenkrancová jí právě předává dva historické romány. „Kdyby nebyla služba s rozvozem knih, tak bych neměla co číst,“ říká spokojená čtenářka.

Na seznamu má slečna Ivana ještě několik dalších čtenářů. A je přesvědčená, že jich v nejbližších dnech ještě přibude. Až si mezi sebou o nabídce řeknou. Ne všichni totiž mají internet a přístup k sociálním sítím.

autor: aja
Spustit audio