Dobrý terén pro horská kola najdete i v okolí Moravské brány, říká Aleš Procházka

Na horských kolech nemusíme vyrážet jen do Jeseníků nebo Beskyd. A zakladateli jednoho z nejmasovějších MTB maratonů v Česku to určitě můžeme věřit.

„K pořádání závodů mě inspirovala vlastní zkušenost z maratonu Drásal. Ale přiznám, že první ročník našeho závodu měl hlavně zpropagovat moji živnost, prodejnu kol. A taky skvělé terény Moravské brány, kolem Helfštýna, na Potštátku. Vůbec jsem tehdy netušil, kolik závodníků přijede, nakonec se jich na prvním startu objevilo 666, s dalšími se pak počty přehouply přes tisícovku,“ vzpomíná Aleš Procházka.

V mládí začal sportovat na ledě, věnoval se hokeji. „Chodil jsem do hokejové třídy, ráno vstával na tréninky, jezdil po zápasech. Nebyl jsem ale žádná hvězda,“ dodává skromně. Po základní škole šel na gymnázium a s hokejem skončil. Po vzoru dědečka a maminky se pak vrhl na studium pedagogiky, měl se stát učitelem na prvním stupni. „Praxe mě docela bavila. Ale pak přišel rok 1989, otevřely se další možnosti a já jsem se rozhodl pro vlastní cestu. S pomocí vypůjčených peněz od babičky jsem začal podnikat,“ říká.

V Přerově si Aleš Procházka otevřel prodejnu a servis kol. „Do kamenného obchodu dnes chodí čím dál míň lidí. Proto se snažím zákazníkům nabídnout i kvalitní služby a servis,“ komentuje aktuální situaci.

V posledních týdnech ho zaměstnávají přípravy Šela Marathonu horských kol. S motorovou pilou, dalším nářadím a několika pomocníky vyráží do lesů čistit trasy. „Mám to strašně rád. Když vypadnu, dělám fyzickou práci, úplně si vyčistím hlavu. I když letos bude všechno jinak. Termín závodu jsme museli odsunout kvůli březnové vichřici, polomech a zákazu vstupu do lesa,“ dodává Aleš Procházka. Letošní ročník závodu nakonec musel odsunout až na září.

autor: zem
Spustit audio