Dočasné přerušení výuky zkomplikovalo život mnohým rodičům. Museli narychlo vyřešit hlídání svých dětí

11. březen 2020

Hlídání svých dětí řeší od včerejšího rozhodnutí Bezpečnostní rady státu ohledně uzavření škol rodiče z celého Česka. Včetně těch z Olomouckého kraje, ve kterém se v úterý objevil první potvrzený případ výskytu koronaviru.

Žáci v Jeseníku si hlavu s uzavřením školy nelámou, o tom, co budou doma dělat mají jasno. Některé zpráva ale moc nepotěšila. Zavřené školy řeší především rodiče malých školáků, kteří musí zůstat s dětmi doma.

„Komplikace to asi určitě bude, ale musí se to vyřešit. Uvidíme, co bude. Ten problém asi zasáhne všechny,“ přemýšlí jeden z tatínků v Jeseníku. Na výpomoc s hlídáním dětí je připravená paní Naděžda. „Já osobně jsem v důchodu, takže některé děti pohlídám. Ale dcera, kterou máme u Prahy, tam jinou babičku nemá a bude muset zůstat doma,“ říká Naděžda.

Hanka z Přerova kvůli dětem doma nezůstane, zato se ale bude muset otáčet v kuchyni. „Musím do práce, děti už jsou naštěstí větší, takže dorazím domů, navařím ať mají co jíst,“ popisuje Hanka.

Plošné nařízení se týká jak základních, tak i středních a vysokých škol. Zavřené budou i internáty, „Dotkne se to asi 210 studentů, kteří jsou u nás ubytováni. Rodičům byl poslán mail, ve kterém jsme je informovali o tom, že domov mládeže musí být vyklizen, že děti pojedou domů,“ potvrdila ředitelka olomoucké střední školy logistiky a chemie Daruše Mádrová.

Rodiče školáků do deseti let, kteří zůstanou po uzavření škol doma s dětmi, mají podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD nárok na ošetřovné. To tvoří 60 procent základu příjmu a dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Potvrzení o nároku na dávku nevyplňuje praktický lékař, ale škola.

autor: bas
Spustit audio