Domácí vzdělávání dětí

18. květen 2014

V posledních týdnech se rozhořela diskuse na téma: „ Umožnit, nebo neumožnit rodičům vzdělávat doma i děti, které se běžně učí na 2. stupni základních škol?“

Diskusi vyvolaly výroky ministra školství, který se staví za klasickou školní docházku a argumentuje tím, že by dětem mohla chybět sociální inteligence a navíc, že výsledky domácího vzdělávání nejsou přímo excelentní.

Tématem domácího vzdělávání se bude zabývat pondělní Dobrá rada s hostem Janou Žouželovou, ženou, která své děti úspěšně vzdělává doma.

Jana Žouželová ze Šumperka začala s domácím vzděláváním překvapivě nejprve u svého nejstaršího syna v pololetí školního roku v době, kdy chodil do šesté třídy. Dnes vzdělává doma i mladší dceru – prvňačku. Všichni členové rodiny si podle ní domácí vzdělání pochvalují a děti mají navíc i podle školního přezkušování výborné výsledky.

Domácí vzdělávání má dost příznivců, ale i odpůrců. Podle těch druhých rodiče riskují sociální fobii dětí a okrádají je o spoustu zážitků. Na školách přece potkáváme nejlepší kamarády, první lásky a také se snažíme uspět v kolektivu, budujeme si pozici a podobně.

autor: pis
Spustit audio