Domovy seniorů v Olomouckém kraji z preventivních důvodů opět omezují nebo zakazují návštěvy

24. září 2020

Na návštěvu jedině odpoledne a na zahradě. Nebo taky vůbec. V mnohých domovech seniorů v regionu opět zavádí omezení kvůli koronavirové epidemii.

S ředitelem Domu seniorů František v Náměšti na Hané Lubošem Boxanem sedíme na dvoře domova, dovnitř nepůjdeme. „Důvod k tomu je prostý. Snažíme se co nejvíce dodržovat opatření, aby nedošlo k eventuálnímu nakažení našich klientů. I návštěvy, pokud jsou, se snažíme, aby se odehrávaly venku, aby přicházely do styku s ostatními klienty co nejméně,“ popisuje ředitel.

Uvnitř domova platí pro návštěvy povinnost nošení roušek, navíc za zdejšími seniory mohou dva lidé na osobu a před vstupem si musí nechat změřit teplotu. „Vnímáme to úplně normálně v klidu. Nevím o nikom, kdo by měl nějaké připomínky,“ popisuje klientka domova Věra Brokešová. S onemocněním covid-19 mají v Domově seniorů František zkušenosti mají. Na jaře se koronavirem nakazili dva klienti. Na začátku epidemie bylo sehnání dostatečného množství ochranných pomůcek obtížné, teď už jsou v Náměšti připravení. Podobně jako v Domově seniorů v Července na Olomoucku.

„Co se týká pomůcek, tak si myslím, že máme dostačující množství. Myslíme si, že měsíc až dva bychom mohli vydržet,“ říká ředitel Josef Piska. Na oddělení domova seniorů v Litovli se před pár měsíci nákaza koronavirem rozšířila poměrně masivně, nakazilo se šestadvacet lidí. I kvůli této zkušenosti jsou v domově obezřetnější. Návštěvy už zcela zakázali.

„Domov z preventivnéch důvodů zakázal návštěvy, aby ochránil své uživatele. Klienti mají volný pohyb, takže se pohyují v zahradě. V případě, že chtějí opustit areál, tak jsou informováni o tom, že je to na jejich vlastní nebezpečí,“ popisuje ředitel.  K podobným omezením přistupují i další zařízení v kraji, návštěvy zakázali také třeba v Domě pokojného stáří ve Velké Bystřici. Naopak v jednom z největších domovů pro seniory v Olomouci návštěvy za dodržení hygienických opatření povolují.

autor: bas
Spustit audio