Dotace na obědy pro děti od ministerstva práce Olomoucký kraj nečerpá. Program je prý příliš složitý

12. červen 2018

Olomoucký kraj kritizuje program ministerstva práce a sociálních věcí na dotování školních obědů pro děti ze sociálně slabých rodin. Má podle něj nesmyslná pravidla, proto zatím úředníci neposlali ani jednu žádost. Raději využívají jiných cest, jak obědy dětem zaplatit. Spolupracují s neziskovými organizacemi, které v regionu pracují, a peníze od státu čerpají z jiných programů.

„Stojí to přes 500 korun na měsíc na jedno dítě. Takhle jim aspoň můžu koupit, co potřebují do školy,“ říká Ladislava Kokiová. Má dvě děti, které chodí na základní školu v Hanušovicích. U obou využila možnosti dotovaných obědů. „Když jedou třeba na výlet, můžu si to dovolit, můžu využít ty peníze jinde. To mi pomáhá nejvíc,“ dodává.

Na Šumpersku službu využívá celkem 55 dětí. Do projektu se zatím zapojilo sedm škol. „Zpočátku byla ta spolupráce taková opatrná, školy nevěděly, co to je. Obávaly se, že bychom podporovali lidi, kteří se školou vůbec nespolupracují,“ vysvětluje Lenka Čermáková z neziskové organizace Společně-Jekhetane, která obědy pro děti z rodin v hmotné nouzi vyřizuje a spolupracuje přitom s Olomouckým krajem. Peníze získává od ministerstva školství.

Podobný program má i ministerstvo práce a sociálních věcí, tam ale úředníci o pomoc zatím ani jednou nepožádali. Kritizují totiž jeho složitost. „Ministerstvo práce a sociálních dětí místo aby projekt realizovalo pokud možno jednoduchou formou a po jednoduché linii, například prostřednictvím svých úřadů práce, převádí jej na kraje,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí kritiku odmítá. „Úřady práce oslovují cílovou skupinu, školy evidují počet dětí a vydaných obědů. Toto rozdělení se při nastavení projektu jevilo jako optimální a doposud se osvědčilo,“ řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Podle něj se zájemci mohou v následujících dvou letech do výzvy znovu přihlásit. „Operační program není zaměřen pouze na potravinovou pomoc dětem ve vážné sociální nouzi, ale také na potravinovou a materiální pomoc osobám a domácnostem. Těmto lidem pomáhá druhý projekt, do kterého je možné podle potřeby peníze přealokovat, a tedy efektivně využít celou alokaci programu,“ vysvětluje Řepka.

Na závěr mluvčí dodal, že z vyčleněných 400 milionů korun v minulých letech školy v Česku vyčerpaly jen 8,5 milionu. V tomto roce mají k dispozici 56 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio