Drbny se hrají moc dobře

Jana Synková ví, o čem mluví. Vesnickou drbnu Horáčkovou si zahrála už ve dvou komediích Zdeňka Trošky Babobřesky. A připravuje se na další natáčení. Podotýká, že inspiraci má všude kolem sebe, drbe přece každý. A kdo říká, že ne, ten o to více.

Jana Synková pochází z rodiny pražského advokáta, umělecké geny zdědila po prarodičích. Recitovala, navštěvovala dramatický kroužek a rok byla elévkou mladoboleslavského divadla. Po absolvování DAMU nastoupila do Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Právě v tomto městě se setkala se svým mužem Janem Schmidem, který stál u zrodu Studia Ypsilon. Jana Synková se setkala s divadlem, které odpovídalo jejímu naturelu, se způsobem zkoušení, který jí konvenoval. Ypsilonce, která v sedmdesátých letech přesídlila do Prahy, je věrná dosud.

Jan Synková se do podvědomí diváků zapsala především jako teta Kateřina z komedie "Saturnin", kterou v roce 1994 natočil režisér Jiří Věrčák. Ale zahrála si také ve filmu "Farářův konec" Evalda Schorma, na kterého moc ráda vzpomíná, ve snímcích Věry Chytilové "Hra o jablko" a "Kalamita" nebo ve výpovědi Tomáše Vorla "Kamenný most".

"Když točím nebo někde hostuju, je to příjemné zpestření. Ale vždycky se už zase těším zpátky do divadla. Ypsilonka je můj druhý domov," říká žena, která se ráda směje.

Jana Synková přijala pozvání do dopoledního vysílání Českého rozhlasu Olomouc v pátek 21. února hodinku před polednem.

autor: voj
Spustit audio