Dům v Libišanech ozářilo přes čtvrt milionu žárovek. Majitelé opět překonali vlastní vánoční rekord

4. prosinec 2023

Dům čp. 28 v Libišanech na Pardubicku ve dne nejspíš minete bez povšimnutí. Po páté hodině odpolední se ale v době adventu a potom přes Vánoce až do Tří králů mění k nepoznání. Osvítí ho totiž téměř 270 tisíc LED žárovek. S nejzářivější vánoční výzdobou překonávají manželé Hlouškovi každý rok svůj vlastní rekord.

Petra a Tomáš Hlouškovi mají rádi zářivé Vánoce, ale ještě větší radost jim prý dělá nadšení lidí, kteří do Libišan v době adventu a o vánočních svátcích míří. A je jich stále víc. Letos jim vyšla vstříc i obec, která návštěvníkům dala k dispozici nové zpevněné parkoviště nedaleko domu Hlouškových. Do tmy září nejen dům samotný, jeho ploty a brána, ale také mohutná stará lípa před vraty.

S vánoční výzdobou domu a zápraží začala Petra Hloušková v roce 2017. O dva roky později tu už kolemjdoucí zvedali děti nad vrata, aby mohly do nasvíceného dvora nahlédnout. „To jsme nemohli jen tak nechat. Bránu jsme otevřeli lidem a od té doby si celou tu výzdobu užíváme spolu s návštěvníky, kteří k nám přicházejí a přijíždějí, a to někdy i hodně z daleka,“ říká Petra Hloušková.

V roce 2019 dosáhli Petra a Tomáš počtu 100 tisíc žárovek. „Chtěl jsem, aby to bylo kulaté číslo. To proto, že jsem při prvním rozsvícení všech těch světýlek požádal Petru o ruku,“ vysvětluje s úsměvem Tomáš Hloušek. „Od té doby se nám výzdoba rozrůstá. V České knize rekordů je náš dům, jako nejvíc vánočně osvětlený dům v Česku, zapsaný tři roky. A letos rekordu opět asi docílíme. I když se za rekordy rozhodně nehoníme.“

Výzdoba září v době adventu a potom přes Vánoce až do Tří králů každý den od 17 do 21 hodin

Více než osm kilometrů kabelů

Letos v Libišanech září, podle údajů před prvním rozsvícením, 269 509 LED žárovek. Čistá svítící délka dosahuje více než šesti kilometrů, přívodní kabely jsou dlouhé asi 2,5 kilometru a k tomu všemu Hlouškovi potřebují asi 360 adaptérů.

Ve vánoční výzdobě nechybí betlém s postavami v životní velikosti, jejichž autorkou je paní Petra

Manželé Hlouškovi začínají dům zdobit už od září. „Začínáme tak na začátku, v půlce září, jak to kdy vyjde. Já zdobím ploty, pergolu a výšky má na starosti manžel,“ doplňuje Petra Hloušková. Před domem celou atmosféru umocňuje mohutná a pečlivě ozdobená lípa. Za rozzářenou bránou a ploty uvidíte betlém s postavami v životní velikosti, jejichž autorkou je sama Petra. Ve dvoře září girlandy a také tisíce vánočních ozdob a koulí. Všude je plno sněhuláků a jednoho vskutku obřího najdou děti v zahradě za domem.

Dům čp. 28 v Libišanech záři od první adventní neděle každý den až do Tří králů. Majitelé dům rozsvěcí a bránu návštěvníkům otevírají v 17 hodin. Prohlídka končí ve 21 hodin.

Spustit audio