Dvousetletá lipová alej u Helfštýna je ve špatném stavu. Kvůli bezpečnosti ji nejspíš vykácejí

9. březen 2018

Desítky lip starých více než 200 let lemují příjezdovou cestu k středověkému hradu Helfštýnu. V posledních týdnech se na nich podepsalo mrazivé počasí. Silný vítr některé stromy vyvrátil a jeden je zlomil v půli. Podle úředníků nejsou v dobrém stavu a je nutné je vykácet. Lipová alej byla vyhlášena významným krajinným prvkem, proto vedení obce Týn nad Bečvou, které je jejím vlastníkem, s razantním krokem váhá.

„Byla tma, přijeli jsme na začátek aleje a zůstali jsme stát, protože byl přes cestu spadený strom,“ popisuje jednu svou ranní cestu do práce hradní průvodkyně Hana Ďuráková. „Původně jsme mysleli, že je to jeden strom, nakonec se zjistilo, že je to několik stromů. Kdyby tam někdo projížděl a spadlo to na něj, tak je to katastrofa,“ dodává.

Alej dvousetletých lip je i s cestou majetkem obce Týn nad Bečvou. Její starosta Josef Vaculín z ODS rozhovor pro Český rozhlas odmítl. Podle Xenie Pospíšilové z odboru životního prostředí městského úřadu v Lipníku nad Bečvou, pod který obec správou patří, alej už není v dobrém stavu a je nutné ji co nejdříve vykácet. „Je přestárlá, ty stromy už vykazují známky defektu, takže padají suché větve, které jsou nebezpečné. Určitě si musíme uvědomit, že ty strumy zde už dosloužily a mají nějakou životnost, která je teď u konce,“ uvedla Pospíšilová.

Padající větve ohrožují místní i turisty

Alejí na hrad ročně přichází desetitisíce turistů. Kastelán Jan Lauro kvůli jejich bezpečnosti žádá radikální zásah. „Když vidíme, že každý měsíc spadne větev nebo celý strom, tak si uvědomujeme všechna rizika a neradi bychom se v budoucnu dočkali toho, že se to dotkne i našich návštěvníků,“ komentuje.

Vykácet alej doporučuje i předseda spolku Hrad Helfštýn a zároveň starosta nedalekého Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl z Unie pro Lipník. „Hrad Helfštýn je pro nás takové rodinné stříbro a já si myslím, že pokud by se vykácela tato alej, která už začíná být životu nebezpečná, ohrožuje i návštěvníky a turisty, může to být začátek nového života. Vysází se nová alej s novám kultivarem. Třeba naše generace ji neuvidí v plné kráse, ale děti nebo děti našich dětí se ji dožijí,“ uzavírá Přikryl.

Definitivní rozhodnutí, zda půjdou lípy k zemi, je na vedení obce Týn nad Bečvou.

autor: kra
Spustit audio