Eda Kriseová: Živá nebožka

24. září 2011

Spisovatelka Eda Kriseová, která je díky povídce Živá nebožka hostem dnešního vydání našeho cyklu, vstoupila ve všeobecnou známost v průběhu 60. let minulého století díky své publicistické činnosti na stránkách tehdy populárního týdeníku Mladý svět.

Když se po nástupu normalizace stala pro režim nepřijatelnou osobou, která nemohla oficiálně publikovat, nahradila dokumentaristické mapování chodu věcí veřejných psaním beletrie.

Stejně jako v novinářské praxi i ve svém prozaickém díle ji sice zajímali lidé všedního života, ale zároveň to byli jedinci, kteří tak z šedivého průměru poněkud trčeli. Mohla za to jejich umanutost, potrhlost, která je z běžného „normálu“ vyřazovala.

Co Eda Kriseová také opakovaně úspěšně dokázala, byla její schopnost vykreslit myšlení, chování a jednání starších a starých lidí. Nebyly to portréty, v nichž by hrdinové idylicky vzpomínali na své mládí. Naopak. Často nesli rysy životních ztroskotanců, naplněných po okraj hořkostí z nesplněných představ či životních proher. Nikoliv přesně takovou, ale přece jen smutnější než veselou je hrdinka naší povídky Živá nebožka…

Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška
Účinkuje Drahomíra Hofmanová
Zvuk, záznam a střih Michal Zelinka
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Režie Michal Bureš

Poslouchejte v neděli 25. září a v repríze ve středu 28. září.

autor: Michal Bureš
Spustit audio