Expozice na zámku v Úsově připomíná nejstarší lesnickou školu na Moravě

5. červenec 2016
Česko – země neznámá

Zámek v Úsově na Šumpersku je známý především svými rozsáhlými sbírkami lovecko-lesnického muzea. Málokdo ale tuší, že kromě sídla šlechty a loveckého personálu byl tento zámek také místem, kde vznikla jedna z nejstarších lesnických škol na Moravě. Dnes ji připomíná malá expozice.

V roce 1898 schválil Jan II. z Lichtenštejna v zámku zřízení lesnického a loveckého muzea a svezl do něj lichtenštejnské sbírky z mnoha panství u nás i v zahraničí. A tak vznikl základ dnešní expozice, která návštěvníkům bere dech. Nejenže zde najdeme trofeje z lesů v okolí Úsova, ale také trofeje z Alp, z Jeseníků a dalších oblastí.

Umístění loveckých sbírek právě v úsovském zámku nebylo náhodné. Navazovalo jednak na tradici Úsova jako loveckého zázemí Lichtenštejnů, jednak i na působení nejstarší lesnické školy na Moravě právě na zdejším zámku.

Nutno říci, že do 19. století bylo vzdělání lesního personálu chaotické a nedostatečné. Polesní byli často vybíráni z řad úředníků na panství, ale i z řad písařů bez odborných znalostí. K vyučení myslivců postačovala dvou nebo tříletá učební lhůta u některého zkušeného myslivce, ukončená praktickou a ústní zkouškou. Oproti svým nadřízeným neměli obvykle myslivci stálý plat. Jako obživa jim sloužilo menší zemědělské hospodářství a deputát. Rozkrádání lesů tak mnohdy organizovali sami myslivci.

Díky rozvoji průmyslu ubývalo na přelomu 18. a 19. století lesů v celé monarchii. Potřebu odborníků v lesnictví tedy řešil už tereziánský patent nařizující povinné vzdělávání lesního personálu. Začaly vznikat první lesnické mistrovské školy. Nejstarší v českých zemích vznikla už v sedmdesátých letech v Blatné u Chomutova.

Mezi předměty bylo půdoznalectví i lesnická politika

Na Moravě trvalo zřízení lesnické školy o něco déle. Zasloužil se o ni nově vzniklý Moravsko- slezský lesnický spolek tvořený většinou majitelů moravských lesů. Za sídlo školy byl vybrán úsovský zámek s polesím Doubrava, které mělo sloužit praktické výuce. Pro potřeby školy se v zámku upravila budova dnes nazývaná Stará škola. Prvním ředitelem a učitelem lesnických věd se stal Josef Wessely, do té doby pracovník ministerstva orby.

Z Úsova se škola přestěhovala na hrad Sovinec. její prostory však na konci války vyhořely a dnes jsou v ruinách

Dne 3. října 1852 se slavnostně zahájilo vyučování. Do Úsova přijel výkvět moravské a slezské šlechty, představitelé lesnických spolků i delegace olomoucké univerzity. Studium trvalo dva roky.

První ročník zahrnoval dějiny lesnictví, aritmetiku, geometrii, trigonometrii a stereometrii, rýsování map a plánů staveb, geologii a půdoznalectví, lesnickou botaniku, mysliveckou a lesnickou zoologii s entomologií, výchovu lesních porostů, přirozenou a umělou obnovu a ochranu lesa, oceňování lesů, základy obchodní nauky a účetnictví.

V druhém ročníku přibyla praktická geometrie, užitkování lesů, nauka o myslivosti, základy nauky o přírodě, nauky o lesní správě a lesnické politice a zákonech. Vyučovací jazyk byl německý, přičemž němčina jako předmět v osnovách chyběla. Od roku 1862 vyučoval úsovský farář Karel Frank český jazyk jako nepovinný předmět.

Škola se musela několikrát stěhovat

Do každého ročníku mělo být přijato dvacet studentů. Posluchači bydleli v soukromých bytech v městečku Úsově. Kromě placení stravy a bytu si student musel koupit veškeré školní potřeby a uniformu.

Ve škole je k vidění mnoho autentických exponátů

Škola měla po celou dobu své existence vynikající úroveň. Přesto došlo k jejímu stěhování. V roce 1866 se z hradu Sovince přestěhoval chlapecký seminář Řádu německých rytířů do Opavy. Na hradě se tak uvolnily prostory zařízené pro výuku s možností internátního ubytování posluchačů. To a také nižší náklady na provoz lesnické školy bylo důvodem rozhodnutí spolku přemístit lesnickou školu z Úsova na hrad Sovinec. Po patnácti letech trvání na úsovském zámku se tedy škola v roce 1867 „z důvodů úsporných a věcných“ přestěhovala.

Na Sovici pak působila dalších téměř 30 let. V roce 1896 se pak opět přestěhovala, tentokrát do zcela nové důstojné budovy na okraji města Hranic. Zde působí dodnes a nese název Střední lesnická škola v Hranicích.

O více než stopadesátileté historii nejstarší lesnické školy na Moravě návštěvníkům hodně prozradí nová stálá expozice instalovaná v autentických prostorách „Staré školy“ na úsovském zámku.

autor: kbz
Spustit audio