Fara v přerovském Předmostí se bude opravovat, rodiny ukrajinských uprchlíků proto musí hledat nový domov

2. květen 2022

Velký pojízdný kufr, dva menší a několik krabic s jídlem. To je veškerý majetek, se kterým se koncem týdne stěhovala z fary v místní části Přerova Předmostí 38tiletá Ukrajinka Larysa Hlyšiková spolu se svými třemi syny.

Svůj dosavadní azyl museli opustit, protože faru čeká rekonstrukce. Farníci spolu s pracovníky přerovské charity jim ale našli třípokojový byt. „Je to moc pěkný byt, ani jsme nečekali, že nějaký dostaneme. Lidé nám ho půjčují z čistého srdce,“ říká malá brunetka Larysa, které se pod nohama batolí nejmladší syn Nikolaj.

Například kuchyň má v bytě kompletně zařízenou. Z banánových krabic vytahuje rýži, těstoviny, olej a další potraviny a ukládá je do spíže. S nadšením se taky pouští do uklízení. „Uklízím, protože tu dlouho nikdo nebydlel,“ vysvětluje Larysa. „Beru jeden pokoj po druhém. Nebýt přerovské charity, tak bychom museli jet někam pryč. Jsem jim moc vděčná, že nám vše pomohli zařídit,“ dodává.

„Bylo to skoro zázrak, když nás majitelka tohoto bytu oslovila, že nabízí byt 3+1. Jsme rádi, že se tady Laryse líbí.“
Martina Krejčířová z přerovské charity

„Bylo to skoro zázrak, když nás majitelka tohoto bytu oslovila, že nabízí byt 3+1. Jsme rádi, že se tady Laryse líbí,“ vypráví Martina Krejčířová z přerovské charity. Zatím se jim podařilo zajistit byty pro čtyři ukrajinské rodiny.

„V pokojích je teplo,“ dodává Larysa a vypíná ústřední topení. Doma prý byli zvyklí na větší zimu. Moc se jí i dětem stýská. Nedaleko Ternopylu, kde v rodinném domku žili, ale prý není bezpečno. „Každý den, když ráno vstanu, se dívám na internet, jaká je u nás situace. Tento týden tam znovu stříleli. Do války se nemůžeme vrátit. Tady nám ale bude dobře,“ ví Larysa. 

Ukrajinka Larysa v bytě v Přerově

„Zbývá už jen podepsat smlouvu, aby tu bydleli oficiálně. Nic za to platit nebudou, paní majitelka bude čerpat solidární příspěvek,“ doplnila Krejčířová.

autor: kra
Spustit audio

Související