V Olomouci roste zájem o pronájmy bytů. Na realitky se čím dál častěji obrací uprchlíci z Ukrajiny

19. duben 2022

Před ruskou invazí na Ukrajině utekli před několika týdny a teď se chtějí z provizorního ubytování přesunout do lepšího. V olomouckém regionu přibývá válečných běženců, kteří se obrací na realitní makléře s žádostmi o zprostředkování pronájmu bytů. Poptávka po nich je především v krajském městě.

Čtěte také

„Když jsme začali shánět byt, tak jsme zjišťovali komerční pronájmy. A tam se musí počítat s platbou za kauci, poplatkem realitce, plus nájem, což jsou v podstatě tři platy. Na to oni teď nedosáhnou, protože jejich platy se pohybují úplně v jiných intencích než naše běžné platy,“ říká Hana Kroupová, která zná problémy které řeší ukrajinští uprchlíci při hledání dlouhodobějšího bydlení.

V posledních týdnech pomáhala s hledáním pronájmu pro Ukrajinku s Charkova a jejího syna na invalidním vozíku. Teď zase pomáhá mamince s pěti dětmi. „Aktuálně hledají dvoupokojový byt. Už něco našli, ale jakmile se majitel dozvěděl, že je to pět dětí s maminkou, tak jim to vypověděl,“ konstatuje Kroupová.

„Skupiny dospělých Ukrajinců hledají nájem menších bytů jako je 1+KK nebo 2+KK a s tím už mívají naši majitelé problém.“ 


Ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar

Rostoucí zájem v Olomouci ze strany Ukrajinců zaznamenali i mnozí realitní makléři. Také oni potvrzují, že ne vždy se bydlení povede jednoduše zprostředkovat. „Chodí k nám několik zájemců po pronájmech denně. Často to bývají skupiny dospělých Ukrajinců, hledají nájem menších bytů jako je 1+KK nebo 2+KK a s tím už mívají naši majitelé problém. Nechtějí do tak malého bytu dát tak početnou skupinu lidi,“ popisuje ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar.

Klesá zájem o pronájmy ze strany studentů

Na druhou stranu ukrajinským zájemcům o pronájmy v Olomouci aktuálně nahrává fakt, že ve městě v poslední době poklesla poptávka po studentském bydlení. „Zájem studentů o klasické ubytování v bytech byl tento rok menší. Je možné, že to je způsobeno tím, že některé fakulty stále fungují dálkově a ne prezenčně,“ říká Marek Novotný, ředitel realitní kanceláře Dachi, která doposud zprostředkovala zhruba dvě desítky pronájmů pro ukrajinské uprchlíky.

Spustit audio

Související