Do Olomouckého kraje přišlo přes 8600 válečných uprchlíků z Ukrajiny, počty klesají

17. duben 2022

V Olomouckém kraji bylo od začátku ruského útoku na Ukrajinu zaregistrováno více než 8600 ukrajinských uprchlíků, většina z nich nepotřebuje vyřídit ubytování. V posledních týdnech už příliv uprchlíků klesá.

Asistenční centrum v Olomouci proto upravilo svůj provoz. Na dotaz ČTK to řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). „V Olomouckém kraji bylo k úterý v našich systémech registrováno bezmála 8600 uprchlíků z Ukrajiny. Musíme ale počítat s tím, že možná nějakých 1500 jich tady nadto je a ještě se neregistrovali,“ uvedl Suchánek, podle kterého se denní počty nově registrovaných uprchlíků z Ukrajiny výrazně snížily.

Čtěte také

Na konci března bylo v kraji evidováno 7400 uprchlíků, v první polovině dubna jich přibylo už jen zhruba 1200. Na začátku uprchlické vlny krajské asistenční centrum v Hanáckých kasárnách v centru Olomouce denně odbavilo až 500 uprchlíků, v závěru března jejich počet klesl na 150 a dál se snižuje.

Zatímco dosud Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Olomouci poskytovalo veškeré své služby nepřetržitě, nyní je zajišťuje v době od 07:00 do 19:00. „O víkendech služby zkracujeme na dobu mezi 08:00 až 16:00,“ podotkl hejtman. V noci je provoz centra podle Suchánka omezen na zajištění noclehu a stravy pro uprchlíky, k dispozici mají tlumočníka.

„Pořád ještě mírná většina uprchlíků žádné ubytování po nás nechce.“ 
Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Do konce března úředníci a hasiči v kraji zajistili ubytování pro zhruba 2000 lidí, kteří utekli před válkou na Ukrajině. Podle Suchánka se většina uprchlíků ubytovává v privátních zařízeních a kraj o tom nemá přehled. „Pořád ještě mírná většina uprchlíků žádné ubytování po nás nechce. Na začátku jich bylo 90 procent, pak se jejich podíl postupně snižoval,“ podotkl Suchánek.

Čtěte také

V Olomouckém kraji podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka nastoupilo od začátku března do zaměstnání více než 900 ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji našli pracovní uplatnění v logistice a skladování, pohostinství, úklidových službách a ve výrobě, zejména ve strojírenství a potravinářství.

Zaměstnavatelé v kraji lidem prchajícím před válkou na Ukrajině nabízejí přibližně 1200 volných pracovních míst. Zhruba třetina se týká nekvalifikovaných a pomocných profesí, jako jsou uklízečky, pomocní dělníci ve výrobě či pomocní skladníci. Nahlášeny jsou také desítky volných míst pro skladníky, montážní dělníky, potravinářské dělníky či vývojáře počítačových programů.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související