Na čtyřleté maturitní obory se hlásí i ukrajinští studenti. Čeká je ověření znalosti českého jazyka

13. duben 2022

Nejprve test z matematiky a pak z češtiny. Žáci, kteří se hlásí na čtyřleté maturitní obory, skládají tento týden jednotné přijímací zkoušky. Podobně jsou na tom studenti, kteří utekli před ruskou invazí z Ukrajiny. Ti ale místo testu z českého jazyka chodí na pohovory v češtině.

Učitelé v jedné ze tříd olomouckého gymnázia Hejčín přivítali uchazeče o studium a před přijímací zkouškou z matematiky jim vysvětlili pravidla. „Na lavici můžete mít pouze rýsovací potřeby a poprosíme, abyste na druhou stranu dali pozvánku ke zkoušce,“ apelují kantoři. 

Na přijímačky sem podle ředitele Karla Goše tento i příští týden dorazí také celkem tři studenti z Ukrajiny, kteří si podali přihlášku. „Ti budou skládat přijímací zkoušky pouze z matematiky, kde máme i text přeložený do ukrajinštiny a bude následovat takzvané ověření znalosti českého jazyka, které proběhne formou pohovoru,“ říká Goš.

„V rámci pohovoru budeme ověřovat základy českého jazyka, aby se byli schopni domluvit.“
Ředitel hejčínského gymnázia v Olomouci Karel Goš

Podle Goše po ukrajinských dětech učitelé nechtějí perfektní znalost češtiny. „V rámci pohovoru budeme ověřovat základy českého jazyka, aby se byli schopni domluvit. Půjde o základní pohovor a věříme, že své znalosti do září prohloubí,“ doplňuje ředitel gymnázia.

Jako první dorazila Elizabetha, která se česky zatím příliš nedomluví. Do školy ji doprovodila maminka Tatiana, přijely z Charkova. Nikdo podle ní neví, co bude zítra a jestli se rychle vrátí zpět na Ukrajinu. I proto chtějí zkusit štěstí v české škole. Jestli byla Liza úspěšná, se podle ředitele dozví na konci dubna.

Na maturitní obory se přihlásilo 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Podle informací společnosti Cermat, která jednotné přijímací zkoušky pořádá, se na maturitní obory středních škol v celém Česku přihlásilo 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Naprostá většina z nich se chce dostat na čtyřleté obory, jen 33 přihlášek podali na víceletá gymnázia.

autor: tas
Spustit audio

Související