Ukrajinské uprchlice z Dřevohostic v týdnu pracují, o víkendu brigádničí. Jedna z nich dokonce na stavbě

12. duben 2022

Jarní předvelikonoční úklid v domácnostech, umývání oken, výroba dekorací, ale taky práce na stavbě. To jsou brigády, na které chodí o víkendech tři ukrajinské válečné uprchlice z fary v Dřevohosticích na Přerovsku. Kromě brigád mají všechny stálé zaměstnání. Musí se otáčet, dohromady se starají o osm dětí. 

Třeba paní Táňa vypomáhá brigádně na stavbě. Člověk by čekal, že bude uklízet, podávat, ale ne. Na stěnu dává perlinku a přetahuje ji lepidlem. „Pracovali jsme na Ukrajině i v Rusku, když byl mír. Teď v Česku,“ usmívá se Táňa.

Na Moravu přijela ze Zakarpatské oblasti z vesnice Buštyno spolu se svým 17tiletým synem Jurou. Také on se na stavbě snaží brigádnicky vylepšit jejich rozpočet. „Tak trochu,“ dodává Jura.

„Myslel jsem si, že bude uklízet nebo zametat, ale ona je taková, že dělá omítky nebo maluje.“ 
Majitel stavební firmy Martin Dlouhý

Pracovitá, šikovná. Tak hodnotí Táňu majitel stavební firmy Martin Dlouhý, který si ji na brigády najímá. „Myslel jsem si, že bude uklízet nebo zametat, ale ona je taková, že dělá omítky nebo maluje,“ říká s údivem Dlouhý.

Spokojená je s výpomocí taky Olga Navrátilová. S jarním úklidem domácnosti jí pomáhá Ukrajinka Maryana. „Chtěli jsme ji podpořit, navíc teď máme hodně práce a aktivit, navíc ještě studuju,“ říká Navrátilová.

Ukrajinka Maryana si přivydělává uklízením

Maryana je matka dvou malých synů přes týden pracuje jako uklízečka v základní škole v Dřevohosticích. Ale jen na poloviční úvazek. „Potřebuji vydělat peníze, abych mohla koupit to, co potřebujeme,“ uvádí Maryana.

Všechny ženy, které bydlí na faře v Dřevohosticích, proto pracují i večer. Vyrábí dřevěné dekorace na Velikonoce.

autor: kra
Spustit audio

Související