Součástí olomoucké fakultní nemocnice je nově covid oddělení pro pozitivně testované ukrajinské uprchlíky

Pracovníci olomoucké fakultní nemocnice dokončili tento týden speciální covidové oddělení pro válečné uprchlíky. Zázemí v něm najdou pozitivně testovaní Ukrajinci, kteří nemají příznaky nemoci. Za normálních okolností by museli strávit týden doma v izolaci. O svůj domov ale útěkem před ruskou invazí přišli.

Zdravotnice z ošetřovatelského úseku Fakultní nemocnice Olomouc Alena Koukalová otevírá dveře, na kterých jsou ukrajinské vlajky a nápisy UA Covid. Jde o ještě donedávna prázdnou část nemocnice.

„Vcházíme do prostor pro uprchlíky z Ukrajiny. Máme zde kuchyňku, lednice, dál pak máme prostory, které slouží k ubytování. Také je tu dětský koutek,“ popisuje Koukalová.  

Ubytovací prostory covid oddělení pro ukrajinské uprchlíky ve FNOL

Pokoje jsou označené čísly, připraveno je tady 14 zatím neobsazených postelí. „Podílela se na tom skoro všechna oddělení v rámci Fakultní nemocnice Olomouc. Každý něco zapůjčil nebo dal a na základě toho jsme nevybavené prostory dali dohromady,“ dodává koordinátorka Dobrovolnického centra nemocnice Kateřina Bombíková.

Izolační oddělení je určené pro bezpříznakové uprchlíky z Ukrajiny, kteří byli pozitivně testovaní na covid, případně i pro jejich nejbližší. Například děti, i kdyby ty na covid pozitivně testované nebyly. „V podstatě to nejsou pacienti, protože jsou bezpříznakoví a nevyžadují hospitalizaci. Je ale potřeba je někam umístit na dobu sedmi dnů, aby vir nešířili dále. My můžeme být doma, oni to ‚doma‘ momentálně nemají,“ konstatuje Bombíková.

„Je ale potřeba je někam umístit na dobu sedmi dnů, aby vir nešířili dále. My můžeme být doma, oni to ‚doma‘ momentálně nemají.“
Koordinátorka Dobrovolnického centra nemocnice Kateřina Bombíková

Na oddělení už je připravená pomoci budoucím ubytovaným dobrovolnice Ilarya, která do Česka přišla z Dněpru. „Je studentkou šestého ročníku lékařské fakulty doma na Ukrajině, v současné chvíli má přednášky online. V rámci dobrovolnické činnosti se, pokud je to možné, věnuje i svému studiu. S tím, že pokud by někdo přišel, všechno mu ukáže a upozorní ho na nutnost nošení respirátoru, pokud je covid pozitivní,“ zmiňuje Bombíková.

Ukrajinská dobrovolnice Ilarya, která pomáhá krajanům ve FNOL

Další dobrovolníci jsou ale podle ní ještě potřeba a mohou se hlásit dobrovolnickému centru olomoucké fakultní nemocnice.

autor: bas
Spustit audio