Filozof, který chodí fandit Sigmě Olomouc

Martin Škabraha věděl už na gymnáziu, že bude studovat filozofii a historii. Dnes učí na filozofické fakultě v Olomouci i Ostravě. Sleduje politiku, má rád vážnou hudbu, výtvarné umění, ale i fotbal.

Znáte Bystřičku na Valašsku? Krásný kraj. Tam má Martin Škabraha své kořeny. Na letošních Ekologických dnech přednášel a besedoval s lidmi na téma Krajina českého filmu.

Znovu se podíval na známé snímky Slunce, seno, jahody, Vesničko má, středisková, Dým bramborové natě nebo Všichni dobří rodáci. Nesledoval herce, ale pozoroval místa, kde se natáčelo.

Filmy, stejně jako rozhlasové vysílání, obrazy nebo třeba hudební nosiče promlouvají o své době, jsou svědky minulosti. Na ně se, mimo jiné, zaměřil tým Univerzity Palackého v rámci projektu Re-prezentace minulosti. Vedle Martina Škabrahy jsou v něm například Veronika Klusáková, Jiří Lach, Marcel Arbeit nebo Petr Bilík.

Proč má smysl podporovat humanitní vzdělání? Jaké bylo studium na osmiletém gymnáziu? A které období české politiky považuje za zdařilé? I o tom mluvil Martin Škabraha v dopoledni Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.