Foukačky patří mezi nejstarší střelné zbraně na světě. Vyrábí se i v Jeseníku

Už léta vyrábí Jaroslav Kejval z Jeseníku luky. Jenže v době koronavirové pandemie jejich prodej výrazně klesl. A tak se rozhodl pro jinou produkci. Začal skládat profesionální foukačky. Ve světě je prý o foukačkový sport velký zájem a stále se zvyšuje.

Střelba z foukačky

Vytvořit profesionální foukačku podle standardů nejvýznamnějších sportovních organizací byla pro Jaroslava Kejvala velká výzva. A ty má, jak sám říká, velmi rád. Na tyče používá dva druhy materiálu – hliník a karbon. „Díváme se na hliníkové. Je to speciální letecký hliník. Samozřejmě k tomu máme spoustu dalších doplňků,“ popisuje Kejval.

Výroba je oproti lukům mnohem snazší – stačí poskládat dohromady pár komponentů. Tyče jsou bud hliníkové nebo z karbonu. „Chvilku nám to trvalo, ale dovedli jsme to poskládat z toho, co už je ve výrobě. Je to levné. Dovedeme tomu dát přidanou hodnotu,“ dodává výrobce.

Střelbě z foukaček se ve světě věnují stovky tisíc lidí. Oblíbená je například i v Rakousku, potvrzuje i úřadující mistryně světa v 3D lukostřelbě Kateřina Poprachová, která pracuje nedaleko od Lince v lukostřeleckém centru. „U nás v areálu proběhl úplně první turnaj v Horním Rakousku. Nově jsme otevřeli dvě tratě pro foukačky. Co vím, tak je pouze jeden dodavatel a ten je z Itálie. Takže pan Kejval udělal velký průlom do trhu,“ popisuje Poprachová.

„Máme to jako hůlku na chození, dále jako střeleckou foukačku, dáme do ní šipku, a když vidíme třeba nějaký pařez, tak do něj můžeme střelit. Můžeme to mít i jako zbraň proti napadení. Jaroslav Kejval mi pak ve své hale ukazuje, jak se z foukačky střílí.

Sport má podle podnikatele několik předností: „Má to velký vliv na okysličování, pohyb střev, koncentraci, soustředění a ostatní věci, které jsou spojeny s pohodou toho člověka,“ říká Kejval. Od terče mne vede ke krabicím se svou první kolekcí. Už ji má téměř hotovou. Teď bude jen čekat, zda se jeho nové produkty uchytí na trhu. Mnoho konkurentů podle něj ve světe mít nebude.

autor: aja
Spustit audio