Galerii sociální fotografie v Olomouci slaví deset let své existence. Balancuje mezi uměním a vědou

15. březen 2023 09:49

Galerii sociální fotografie najdete jen v Olomouci. Hostí výhradě výstavy snímků se sociálním přesahem. A tak není divu, že u jejího vzniku stál Jindřich Štreit. Jeden z nejvýznamnějších dokumentárních fotografů v Česku. V těchto dnech si připomínají zakladatelé Galerie sociální fotografie desetileté výročí založení.

„Sociologie, andragogice a fotografie úzce spolu souvisí,“ vysvětluje Jindřich Štreit, proč tato jedinečná Galerie sociální fotografie vznikla a funguje na katedře sociologie a andragogiky v Olomouci. „Myslím, si že i ta sociální fotografie patří do toho ranku umělecké fotografie,“ dodává. Záleží prý jen na úhlu pohledu a přístupu autora.

Za deset let se v Galerii sociální fotografie představily desítky autorů s tuzemskými tématy přes ukrajinské uprchlíky až například po výstavu fotografií albínů v Africe. „Kolegové v Africe zkoumají to, jak se k albínům k jejich spoluobčané chovají,“ zmiňuje kurátorka výstavy Veronika Gigalová.

Aktuálně na výstavu naváže výzkum katedry sociologie a andragogiky ve dvou afrických zemích, kde k albínům přistupují zcela odlišně. Buď je zcela ze společnosti vylučují, nebo je uctívají jako téměř božské bytosti.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související