Geoinformatika má budoucnost, dokazuje svou prací student Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Martin Gabryš

Společně s kamarádem Adamem Hemžalem nedávno Martin Gabryš vytvořil mapovou aplikaci Barum Czech Rally Zlín, která je první aplikací svého druhu použitá pro účely rally.

„Vzhledem k tomu, že jsem velkým fanouškem rally a odmala se chodím dívat na různé závody, napadlo mě, že bych mohl vytvořit mapovou aplikaci rally. Pomohl mi s tím bývalý spolužák Adam Hemžal, protože jsem spíše kartograf než programátor,“ přiblížil vznik aplikace Martin Gabryš, student geoinformatiky na Univerzitě Palackého.

Pomocí aplikace si uživatelé mohli na obrazovce mobilního telefonu, tabletu či počítače zobrazit rychlostní zkoušky, seznam závodníků, výsledky závodů, divácká místa a jiné zajímavé body. Během dvou týdnů ji využilo přes 40 tisíc lidí.

Kromě toho vytvořil Martin Gabryš také interaktivní mapy pro IBU mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích 2018 v Novém Městě na Moravě a nových stezek pro nordic walking v Olomouci. „Jsem hrozně rád, že se můžu podílet i na mapové aplikaci pro světový pohár v biatlonu, který se bude konat v prosinci letošního roku v Novém Městě. Je to pro mě výzva,“ dodává student.

Zda mají tištěné mapy budoucnost a co by Martin Gabryš změnil na turistických mapách, se dozvíte v rozhovoru.

autor: cho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.