Hejtmanem Olomouckého kraje bude Josef Suchánek. Zástupci koalice Pirátů a STAN, uskupení Spojenci a ODS podepsali memorandum o koaliční spolupráci

12. říjen 2020, aktualizováno

Zástupci Pirátů se STAN, Spojenců a ODS podepsali v pondělí memorandum o spolupráci ve vedení Olomouckého kraje. Vítěz voleb, hnutí ANO, s největší pravděpodobností po čtyřech letech v čele kraje skončí a zamíří do opozice. Spolu s ním také SPD.

Po více než týdenních debatách se v memorandu zástupci koalice Pirátů a STAN, uskupení Spojenci a ODS dohodli na plánovaném rozdělení křesel v radě. „Piráti a STAN budou mít hejtmana, další dva uvolněné členy rady a jednoho neuvolněného člena rady. Spojenci budou mít prvního náměstka hejtmana, uvolněného radního a neuvolněného radního. ODS bude mít dva náměstky hejtmana, jednoho neuvolněného radního a jednoho uvolněného zastupitele,“ popisuje lídr Spojenců Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Hejtmanem by se měl stát lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, který je ředitelem Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. O detailech koaliční smlouvy budou podle něj ještě všechny subjekty dále jednat. „Budeme se snažit jednat tak, aby to bylo v řádu jednoho týdne. Opravdu děláme ty kroky postupně, takže jak jsme ukončili tento veledůležitý krok, tak teď o tom začínáme debatovat,“ uvedl lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek.

Kvůli počtu mandátů měla v povolebních vyjednávání rozhodující slovo ODS; právě tu potřebovali Piráti se STAN a Spojenci k vytvoření většinové koalice. ODS v předchozím období vládla v kraji s vítězným ANO a také s ČSSD. Sociální demokracie se ale do zastupitelstva nedostala. „Občanští demokraté se po vyhlášení výsledků voleb rozhodli respektovat vůli voličů členské základny tak, jak voliči rozdali karty. Došlo k proměně politické mapy, to je jasná věc a pro nás jiná varianta, než jednání o dalším postupu s přítomnými kolegy, nepřipadala v úvahu,“ dodal Dalibor Horák z ODS.

Budoucí koalice by měla mít 32 z 55 křesel v zastupitelstvu. Hnutí ANO skončí společně s SPD v opozici.

autor: bas
Spustit audio