Senátorský mandát na Přerovsku obhájila Jitka Seitlová, sever Olomoucka zvolil Marka Ošťádala

10. říjen 2020

Ve druhém kole o téměř 12 procent hlasů porazila náměstka hejtmana Olomouckého kraje Petra Vránu z ANO. V obvodu 66 zahrnujícím sever Olomoucka a jih Šumperska jasně zvítězil Marek Ošťádal z hnutí STAN. Starosta Nákla získal více než dvojnásobek hlasů než jeho protikandidát Jan Zahradníček za ANO.

Přerovský senátorský obvod zahrnuje velkou část přerovského okresu a zasahuje také na Novojičínsko do sousedního Moravskoslezského kraje. Už počtvrté v něm uspěla Jitka Seitlová, které dalo svůj hlas 10 859 voličů, Petr Vrána jich dostal 8 566.

Jitka Seitlová je zkušenou političkou, jako senátorka za Přerovsko působila už od vzniku senátu v roce 1996, v roce 2007 se ale vzdala mandátu, když se stala zástupkyní ombudsmana, tedy veřejného ochránce práv. V roce 2014 se na senátorský post vrátila, když porazila tehdejšího ministra dopravy za hnutí ANO Antonína Prachaře. Je také zastupitelkou Olomouckého kraje, i tam svůj mandát obhájila minulý týden v krajských volbách na kandidátce Spojenců.

V olomouckém venkovském obvodu s velkým náskokem vyhrál Marek Ošťádal (STAN), získal přes 14 tisíc hlasů. Jeho soupeř a starosta Medlova Jan Zahradníček (ANO) jich obdržel 6362. Hudebník, grafik a propagátor hanáckého nářečí Ošťádal uspěl ve všech větších městech volebního obvodu, tedy v Zábřehu, ve Šternberku, v Uničově, v Litovli i v Mohelnici.

Volební účast byla v obou obvodech totožná, k urnám na Olomoucku i na Přerovsku dorazilo 18,5 % oprávněných voličů. Je to o něco vyšší zájem, než byl celostátní průměr, který nepřesáhl 17 procent.

Spustit audio