Občanští demokraté chtějí o krajské koalici v Olomouckém kraji jednat s Piráty, STAN a Spojenci

9. říjen 2020

Občanští demokraté chtějí o sestavení krajské koalice v Olomouckém kraji jednat s Piráty, STAN a Spojenci - Koalicí pro Olomoucký kraj, tedy bez vítězného hnutí ANO. Rozhodla o tom dnes v Olomouci regionální rada ODS. Termín jednání zatím nebyl stanoven, řekl novinářům předseda regionálního sdružení ODS Michal Zácha. Případná koalice ODS, Pirátů a STAN se Spojenci - Koalicí pro Olomoucký kraj by v 55členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů.

„Dostali jsme po jednání regionální rady mandát pokračovat dál v jednáních. To jednání tentokrát už bude trojstranné. Předpokládáme, že budeme vyzváni ke společnému jednání s Piráty, Starosty a Spojenci. Samozřejmě uvidíme, jak se jednání povedou,“ uvedl Zácha, podle kterého bude nutný najít společný termín. „My to zdržovat nebudeme,“ podotkl.

Zástupci ODS, Pirátů, STAN a Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj by podle Záchy měli společně jednat v nejbližších dnech. Výsledek musí opět schválit regionální rada ODS. „Jdeme jednat k jednomu stoju se Spojenci, Piráty a STAN,“ odpověděl Zácha na dotaz, zda ODS nevylučuje ani případné jednání s ANO.

ODS skončila v krajských volbách sice až na čtvrtém místě a v zastupitelstvu má sedm křesel, vzhledem k rozložení mandátů se ale stala rozhodujícím článkem v povolebních vyjednáváních.

Vítězné ANO má po volbách 18 mandátů. Případná menšinová koalice ODS s ANO by měla 25 hlasů a závisela by tedy na podpoře dalších politických subjektů v zastupitelstvu. Spekulovalo se o SPD, která má pět zastupitelů. ODS však spolupráci s SPD v pondělí po regionální radě vyloučila. Nakloněno této spolupráci s SPD není ani hnutí ANO.

Krajské volby v Olomouckém kraji o víkendu vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.

zdroj: ČTK
Spustit audio