Helfštýn se připravuje na Jethro Tull

28. květen 2011

Kvůli velkolepému koncertu, který se odehraje netradičně na nádvoří, bude ve čtvrtek 2.6. hrad uzavřen. Vystoupení začne ve 20:30. V kraji půjde o jednu z největších hudebních událostí. Koncert si zde může poslechnout 1300 návštěvníků. Den po helfštýnském koncertu zahrají Jethro Tull v Kongresovém centru v Praze.

Největší problém vidí kastelán Jan Lauro i pořadatelé v transportu materiálu na koncert do prostor středověkého objektu, k němuž vede jen úzká, spletitá, strmá cesta. Velká auta s gotickými oblouky neprojedou ani přes mostky. S přípravami proto začnou již den před koncertem po zavírací době. Šestitunové náklaďáky najedou před hrad a začne překládání do menších vozidel, traktůrků a osobních aut, ty pak vše převezou do areálu hradu. Ve čtvrtek se začne stavět pódium. Odpoledne se už bude chystat zvuková zkouška, na které by už měli být i členové kapely.

Na koncert se nyní pilně připravují především hudebníci ze smyčcového kvarteta ostravského Janáčkova komorního orchestru. S britskými legendami se na pódiu při českých koncertech objeví dvoje housle, viola a violoncello. Skupina dorazí den předem do Prahy, tam se sehrají s ostravskými muzikanty. Ve čtvrtek přijedou Jethro Tull do Olomouce, ubytují se a odpoledne už budou zkoušet na Helfštýně.

O omezený počet lístků byl obrovský zájem. Fanoušky lákala i nezvyklá atmosféra, která bude v hradu muzikanty doprovázet. Vstupenky byly vyprodány za 19 dnů. Koncert se koná na největším, druhém nádvoří. Pro skupinu dělníci postaví kryté pódium o rozměrech přibližně 12 x 20 metrů.

Kapela Jethro Tull pojmenovaná podle anglického zemědělského reformátora z raného novověku vznikla v roce 1967. Její vůdčí osobností je skotský hudebník a skladatel Ian Anderson, zpěvák, flétnista, kytarista a hráč na mandolínu. Hudba kapely byla od počátku inspirována starou britskou a keltskou lidovou hudbou, blues, rockem i prvky evropské klasické hudby. Jethro Tull za svou kariéru prodali přes 60 milionů alb a mají na svém kontě více než 60 zlatých a platinových desek.

autor: kor
Spustit audio