Hlavním hrdinou v románech Josefa Škvoreckého bývá jeho alter ego, nesmělý Dany Smiřický nadevše milující děvčata a jazz

21. říjen 2024

Rodák z východočeského Náchoda přišel na svět 27. září 1924. Po maturitě vystudoval angličtinu a filozofii na filozofické fakultě. Od poloviny 50. let působil v pozdějším nakladatelství Odeon a začal sám publikovat.

V mnoha románech Josef Škvorecký autobiograficky reflektuje své mládí, zejména v titulech Prima sezóna, Zbabělci nebo Tankový prapor. Hlavním hrdinou je jeho alter ego, nesmělý Dany Smiřický nadevše milující děvčata a jazz.

Díky uvolněnému stylu i jazyku se Josef Škvorecký stal jedním z nejvýraznějších zástupců své generace. Vydání Tankového praporu bylo však v lednu 1969 pozastaveno a Josef Škvorecký, který právě pobýval na stipendijním pobytu v Kalifornii, se rozhodl zůstat v emigraci.

Josef Škvorecký, Zdena Salivarová-Škvorecká

S manželkou spisovatelkou a překladatelkou Zdenou Salivarovou se usadili v kanadském Torontu, kde následně založili nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Spolupracovali především s českým exilem a vydávali samizdatovou literaturu.

Po pádu totality se Josef Škvorecký do Čech pravidelně vracel, svůj domov už však měl v Kanadě, kde také v lednu 2012 zemřel.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.